fbpx
15.2 C
София

Приложенията за проследяване на COVID-19 няма да записват местоположението на потребителите

Най-четени

Apple и Google обявиха, че няма да използват данни за местоположението на потребителите в мобилните приложения, които съвместно подготвят за масово проследяване на разпространението на коронавируса.

Двата технологични гиганта започнаха съвместната си работа още миналия месец, като системата им ще сигнализира всички лица, които са били в контакт с някой, който е бил диагностициран с COVID-19 в последствие. Информацията ще бъде получавана от анонимно проследяване на Bluetooth модулите на смартфоните на потребителите, като те ще следят всички Bluetooth модули на смартфоните на останалите хора, с които са в близък контакт и в случай, че установят, че те са били диагностицирани с коронавирус, на база тяхното поведение в търсачката и всички останали дигитални услуги на Apple и Google, ще изпращат известие на всички били в контакт с лицето през последните 28 дни, че са влезли в съприкосновение с човек с коронавирус. На теория подобно проследяване на социалните контакти трябва да сведе до минимум скоростта на предаване на заболяването, като предварително идентифицира рискови индивиди за появата на симптоми.

Докато информацията, събрана от тези приложение, е зададена да бъде споделяна и предавана на органите по обществено здраве, Apple и Google добавиха в политиките за поверителност на системата, че няма да се записват сведения за географското местоположение на ползвателите на новата система. Това ще рече, че сценарият, при който системата на Apple и Google решава, че имате коронавирус и на вратата ви се появяват униформени и лекари, които да ви изследват и отведат за поставяне под карантина, няма да бъде възможен, стига да вярваме на теорията.

Много специалисти критикуват политиките, които Google и Apple предприемат за тази система (очевидно търсят по-тоталитарен подход), като се съмняват в нейната ефективност, тъй като за да постига целите си, според тях трябва да бъде инсталирана на смартфоните на почти всички хора навън и дори посъветваха Apple и Google да я активират по подразбиране с издаване на актуализация за смартфоните на всички потребителите по света – действие, което противоречи на личната неприкосновеност, а и дори е технически невъзможно, тъй като далеч не всички потребители разполагат със смартфони, които подлежат на актуализация, а много от Android смартфоните например идват или с персонализирана версия на операционната система от техния производител, или не разполагат с микро Bluetooth модул, какъвто ще бъде необходим, за да работи новото приложение за масово проследяване на разпространението на COVID-19. Според първоначалните анализи, над два милиарда души по света не разполагат със смартфони с такава функционалност, което според специалистите директно обезсилва системата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини