Приложения за Android заразяват компютри

5
20

Специалисти от антивирусната компания Касперски откриха в онлайн магазина за мобилни приложения Google Play софтуер, който е способен да заразява не само телефони за операционната система Android, а и персонални компютри.

Както съобщава сайтът Securelist, става въпрос за две мобилни програми, които са наречени Superclean и DroidCleaner. И двете са безплатни и са създадени от един и същи разработчик – Smart.Apps. В описанието в Google Play се посочва, че целта на приложенията е да почистват паметта и да повишават производителността на смартфоните.

И двете програми действат на един и същи принцип. След инсталирането си в паметта на смартфона, те извеждат списък на активните процес и предлагат да ги „закрият“. В същото време, тайно от потребителя, те инсталират на различни свързани устройства, както и на SD – карти вредоносни файлове, включително изпълнимия svchosts.exe, както и файла за автоматично стартиране autorun.info.

Когато телефонът е свързан с компютър посредством USB кабел, последният също бива заразен. След това вирусът прави предимно едно нещо – записва звука от околните микрофони и изпраща записи на своите неизвестни собственици.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари