Без значение от сезона и времето, което прекарвате навън, кожата ви е уязвима от увреждане от UV лъчите. Най-тежките последици от ултра виолетовото лъчение на Слънцето могат да бъдат развитие на рак на кожата. С всяка изминала година, тази диагноза зачестява и случаите растат. Към момента, ракът на кожата е с най-голям дял от всички онкологични заболявания. Добрата новина е, че ранното откриване може да помогне на хората да разпознаят онкологично заболяване и да не го бъркат с обикновени бенки или доброкачествени образувания.

Множество приложения за смартфони могат да помогнат за ранното откриване на рак, да правят прогнози, и да служат за редовни самопроверки. Приложенията дават възможност да заснемете подозрителни бенки или кожни образувания и да ги изпратите на специалист дерматолог за оценка.

Колко сериозен е ракът на кожата?

Всяка година лекарите диагностицират повече от 4 милиона случая на немеланом (рак на кожата). Според прогнозите, само в САЩ за 2019 г. ще има близо 200 000 регистрирани случая.

Базалните и плоскоклетъчните ракови заболявания на кожата се развиват по външните слоеве на дермата и са по-ести, макар и по-малко опасни от немеланома.

Меланомът е най-смъртоносната форма на рак на кожата. Образува се в клетките, отговорни за пигментация на кожата, наречени меланоцити. Това е агресивна форма на рак и причинява близо 10 000 смъртни случая всяка година. Дори при ранно откриване, заболяването може да се окаже фатално и да доведе до летален изход.

Симптомите на всички видове ракови заболявания на кожата включват:

  • Промяна на размера или цвета на цели участъци от кожата или появяване на петна
  • Необичаен растеж на кожата
  • Странни усещания по кожата, като сърбеж или докосвания
  • Необичайно разпространение на пигментацията

Кожният рак може да се развие поради различни фактори, включително генетична обремененост и излагане на токсични химикали, но най-ясната корелация между рака на кожата е с UV лъчите.

Как смартфонът може да ви помогне?

Телемедицината (използването на мобилни или други приложения и системи за медицинска диагностика) все повече набира популярност. През последните няколко години се появиха редица приложения, които ви позволяват да откривате рак на кожата в ранен стадий, като повечето от тях са базирани на изкуствен интелект.

Някои от приложенията изпращат снимките до дерматолог, други предоставят незабавна обратна връзка, чрез използване на ИИ алгоритми, а други предлагат полезни напомняния за проверка на кожата и насрочване на час при лекар.

Ето няколко, които можете да изтеглите на iOS и Android.

Miiskin

Miskiin използва заснемане на бенки по кожата, и ги анализира незабавно. Дерматолозите използват диагностициране на база бенки като част от клиничните прегледи на кожата на цялото тяло, като използват дигитална дермоскопия (цифрово фотографично увеличение на изображението), за да уловят подозрителни лезии, които обикновено не могат да бъдат засечени с просто око.

Тъй като те са с много висока разделителна способност, дермоскопичните снимки предоставят много повече информация от обикновените цифрови снимки. Разработчиците на Miiskin, искаха да предложат достъпна версия на тази технология, и именно поради това създадоха приложение, което прави увеличени снимки на големи участъци от кожата ви, например на цял крак или ръка. Според уеб сайта всеки, който има смартфон iPhone с iOS 10 или по-нова или телефон с Android 4.4 или по-нов, може да използва Miiskin.

Приложението съхранява вашите снимки отделно от галерията на смартфона ви, като позволява да сравнявате бенките в различен етап на развитие и по различно време.

Google Play

 

UMSkinCheck

Това приложение е разработено от медицинския колеж към Университета на Мичиган (UM) и ви позволява да правите лесна самопроверка за рак на кожата на цялото тяло, както и също да проследявате развитието и състоянието на бенки и други образования по кожата, за необичайни лезии или промени.

Приложението ви насочва стъпка по стъпка как да извършите проверка с графични изображения и писмени инструкции на английски език. UMSkinCheck също така предлага достъп до информационни видеоклипове и статии, както и калкулатор на риска от меланом.

UMSkinCheck също изпраща уведомления за напомняне на насрочени самостоятелни проверки. Може да решите колко често да виждате тези уведомления в приложението.

Google Play

MoleScope

Подобно на Miiskin, MoleScope използва цифрово увеличение на изображенията, за да помогне на хората да определят дали се нуждаят от преглед при дерматолог.

Приложението се разработва от компанията MetaOptima, известен доставчик на технологии за клиничната дерматология, и представлява приложение, което ви помага да изпратите снимките онлайн на дерматолог за проверка.

Google Play

Въпреки че самото приложение не анализира вашите банки и не може да прави диагностика, приложението ви помага да документирате вашите бенки със снимки и да ги изпращате на дерматолог, който да ги оцени с помощта на методът ABCD. Този метод описва бенките като ракови образувания по следните критерии:

  • Граници: ръбовете са настръхнали, разкъсани или замъглени
  • Цвят: неравномерни нюанси на кафяво, черно и тен, странични цветове като червено или синьо.
  • Диаметър: промяна в диаметъра, по-голяма от 6 мм.

За разлика от Miiskin, с MoleScope можете да направите снимки само на една бенка или на малки участъци с няколко бенки, а не на големи площи като целия гръден кош или гръб.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари