Притежателите на iPhone вече могат да съдят Apple за антимонополни практики

17
1227

Върховният съд на САЩ реши, че притежателите на iPhone вече могат да подават съдебни искове срещу компанията Apple, понеже тя монополизира продажбата на приложения чрез своя магазин App Store.

По-голямата част от съдиите не се съгласиха с аргументите на Apple, че купувачите на приложения не са директни клиенти на Apple. Върховният съд на САЩ реши делото „Apple срещу Пепър“ в полза на последния и постанови, че

„Притежателите на iPhone са непосредствени купувачи, които имат правo да подават съдебни дела срещу Apple за предполагаема монополизация“.

Проблемът е, че App Store е единственият начин за придобиване на приложения за iPhone, iPad и Apple Watch, което на практика е монопол. Според политиката на Apple, компанията взема от разработчиците по $99 годишно, за да имат право да публикуват своите апликации, както и
по 30% комисионна от всяка продажба на съответното приложение. При това компанията забранява на разработчиците да продават своите програми извън пределите на App Store. Известно е, че Google точно обратното, дава възможност за изтегляне и инсталиране на приложения от други хранилища и източници. Някои разработчици предлагат своите апликации директно, без да имат нещо общо с Google Play.

Робърт Пепър и няколко други потребители подадоха колективен иск срещу Apple още през 2011 година. Те заявиха, че Apple завишава цените на приложенията и поискаха обезщетения за нанесените вреди. В така представеното съдебно дело Apple заяви, че компанията не поставя директно цената на приложенията, а действа като посредник между потребителите и продавачите. Но Върховния съд на САЩ не се съгласи с тази теза. Сега делото може да бъде върнато в по-долна инстанция.

„Ние се гордеем, че създадохме най-безопасната и надеждна платформа за нашите клиенти, както и отлични възможности за печалба на всички разработчици от целия свят. Те слагат цените на своите приложения и Apple не участва в това. Голяма част от приложенията в App Store са безплатни и Apple нищо не получава от тях. Единственият вариант за получаване на печалба е когато разработчикът реши да продаде своя продукт чрез App Store“ – заявиха представителите на Apple.

App Store е един от главните източници на доход за Apple. Решението на Върховния съд и възможните следващи съдебни процеси могат да повлияят на начина за разпространяване на приложенията. Това съдебно решение може да заплаши сегашният бизнес модел на корпорацията и може да придаде по-голяма тежест на призивите на някои политици за необходимостта от разделяне на големите корпорации на по-малки компании.

Сега всички притежатели на iPhone могат да подават съдебни искове срещу Apple за проявен монополизъм и се очаква завеждането на много съдебни дела. Ако Apple загуби някои от тях, ще трябва да намали 30 процентната комисионна за приложенията на разработчиците и да плаща обезщетения. Аналитиците са на мнение, че има само три неща, които биха намалили апетита на Apple: конкуренцията, съдебните искове и контрола от страна на регулаторните органи.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
11 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
WinBozegadKpAkaTa_roPeПитанкатаDragonSlayer Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

„компанията взема от разработчиците по $99 годишно, за да имат право да публикуват своите апликации“

„Гoлямa чacт oт пpилoжeниятa в Арр Ѕtоrе ca бeзплaтни и Аррlе нищo нe пoлyчaвa oт тяx. Eдинcтвeният вapиaнт зa пoлyчaвaнe нa пeчaлбa e ĸoгaтo paзpaбoтчиĸът peши дa пpoдaдe cвoя пpoдyĸт чpeз Арр Ѕtоrе“

асасд
асасд

И като пуснат възможност за инсталиране „от външни източници“ iOS ще стане същото лайно като Android…

Истината в очите
Истината в очите

Ти колко прост говнек си ахахаах

Обичам Айфон
Обичам Айфон

И как реши, че Android е „лайно“?

Питанката
Питанката

@Обичам Айфон смятай след 7години ползване на андроид, да стана фен на Епъл, спокойно мога да кажа, Android е страшно лайно, още повече под управлението на Google. Ако желал мога да бъда и по подробен…

tvo
tvo

Робърт Пепър и няколко други потребители подадоха колективен иск срещу Apple още през 2011 година.

🗽 има най-бързото правосъдие.

gad
gad

Заслужават си го, имал съм вземане-даване с тях и са много алчни.

Western Civilization
Western Civilization

Да живее свободният пазар, свободният избор и свободните хора! Когато нещо не ти харесва – не го купуваш! Когато смяташ, че са ти нарушени правата – търсиш ги по съдебен път! Когато смята, че за теб има по-добър избор – даваш си парите някъде другаде! Когато не намираш пазарно решение, но мислиш, че можеш да предложиш нещо – създаваш го! Когато не можеш сам – създаваш организация с други и произвждате, поръчвате и правите нещо! Това е свободният пазар, затова се бориха нашите деди! При държавният монопол, държавата предопределя какво търси населението и го произвежда по начин, по който бюркратът… Виж още »

gad
gad

Съгласен съм, и от това, което пише в статията следва точно това, което и ти искаш – повече свобода. А останалите призиви в стил ‘като не ви харесва, оправяйте се’ ми звучат като оправдания на монопол. Нещата никога не са толкова прости, колкото изглеждат.

WinBoze
WinBoze

Не, не следва това. Като не ти харесва политиката на епъл, но харесваш телефоните им има китайски ментета с отхапани ябълки, круши и всякакъв зарзават с Андроид и тема на епъл. Свободния пазар ти дава достъп, не ти дава право да мрънкаш за щяло и нещало…

WinBoze
WinBoze

Няма как да харесваш епъл продукти и да искаш пълна свобода над тях… двете са несъвместими… ама идиоти бол…

gad
gad

Не харесвам продуктите им не защото не стават, а точно заради политиката им. Когато правиш мобилни приложения в днешен ден, си длъжен да предоставиш версии и за двете основни платформи – iOS и Android. Еми, мога с ръка на сърцето да ти кажа, че Google ти правят живота лесен, дават ти алтернативи и не ти дерат кожата за глупости, за разлика от Apple. Това се нарича злоупотреба и точно за това ги съдят с право.

WinBoze
WinBoze

Това не означава че имаш правонда ги съдиш… никой не те задължава да ги ползваш, нали?

WinBoze
WinBoze

Пълна простотия… Именно защото работи така системата, Епъл е предпочитана марка, когато става въпрос за сигурност. Сега ще стане точно, както по-долу се коментира.. Сульо и пульо ще пълнят телефоните с глупости и после кой ми сра в гащите.

KpAkaTa_roPe
KpAkaTa_roPe

„когато става въпрос за сигурност“ – къртиш, човек. Може ли да предоставиш малко информация относно откритите уязвимости и пачовете за тях от страна на Епъл? Само да не изръсиш, че няма уязвимости и заради това няма и пачове

WinBoze
WinBoze

Няма да ти вадя статистики и цитати. Двете ОС са коренно различни. Едната е затворена, другата отворена. Докато епъл проверяват всеки един апп в апстор, гугъл имат автоматизирано ревю и главния канал за крадене на лични данни е именно там. Инсталирането на third party apps на иОС е доста по-трудно от това на андроид за обикновените потребители. И ако няма никакъв контрол над приложенията, които се инсталират, ще продължават да текат данни и потребителите да пищят. Кажи ми спп за иос който да е безплатен при андроид.. не ти говоря за хакнати апове, а такива в гугъл плей… и едните… Виж още »

DragonSlayer
DragonSlayer

Не че нещо, но заглавието е малко противоречиво. Сигурно сте имали предвид „монополни практики’, но от вълнение сте добавили представката за повече съспенс.