Приходите на софтуерния сектор в България задминаха 3 милиарда лева на годишна база

Над 30 000 са заетите в бранша, като 35% от тях са жени

Най-четени

HONOR и Sony разкритикуваха модата за поставяне на 100 МР камери в смартфоните

Надпреварата за мегапикселите е в разгара си. Само преди една година светът се учудваше на оптичните сензори за смартфони...

Часовникът на Страшния съд вече показва само 100 секунди до Апокалипсиса

От този четвъртък Часовникът на Страшния съд (The Doomsday Clock) показва ново време. Условните стрелки на The Doomsday Clock...

Може ли коронавирусът да се предава чрез получените от Китай поръчки?

Много хора поръчват от Китай компютърни устройства, дронове, дрехи, електроника и какво ли още не. Трябва ли да се...

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) обяви резултатите от годишния доклад за състоянието на софтуерния сектор в България – Барометър 2019 . Анализът, изготвен със съдействието на CBN Pannoff, Stoycheff & Co., се основава на данни от близо 4100 компании и покрива 2017 г., 2018 г., както и прогноза за 2019 г.

Според проучването, през 2018 г. работните места са се увеличили с близо 2 400 или с 9%. Сравнено с 2013 г., ръстът при работните места е 88%. Прогнозите за отминаващата 2019 г. са, че той ще достигне 10%, а общият брой на заетите в сферата ще надхвърли 33 хиляди души.

Междувременно броят на големите компании с над 250 служители се е увеличил с 90% спрямо 2011 г., а броят на експертите в тях, съответно с близо 300%.

Данните сочат, че приходите в сферата са с рекорден ръст от близо 600 милиона лева или 23% през 2018 г. и вече надхвърлят 3 млрд. лева и 2,9% като дял от БВП. Това е и най-високият ръст в историята на софтуерната индустрия. Основен принос за това имат компаниите, работещи предимно за външни пазари, докато продажбите от вътрешния пазар продължават да отбелязват значително по-малък ръст, като няма признаци тази тенденция да се промени скоро.

„В последните години секторът е във възход, а динамиката на това развитие става все по-осезаема. Ако за достигане на общи приходи от 1 млрд. лева бяха необходими 21 години, то за достигане на 2 млрд. бяха необходими 4, а за 3 млрд. – едва две години. Паралелно с това софтуерният бизнес е и работодател номер едно спрямо размера на възнагражденията и предлага средно 3,5 пъти по-високо заплащане от средното за страната. Коригирано през стандарта на живот, средното заплащане надминава значително това във Великобритания и вече изпреварва заплащането в Германия“, каза Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

Българската софтуерна индустрия е изключително привлекателна за чуждите инвеститори като в страната вече работят над 50 представителства на глобални софтуерни компании. Приходите от износ на интелектуален продукт през 2018 г. достигат 2,5 млрд. лева, резултат, с който може да се похвали само софтуерният бранш.

По оценка на CBN, през 2018 г. едно работно място в софтуерния сектор в България е генерирало за бюджета на страната над 24 000 лв. годишно от данъци (ДДС, ДП, ДОД и социални и здравни осигуровки), т.е. с повече от две трети над средните стойности за страната. Очаква се, че през 2019 г. софтуерният бизнес ще внесе с поне 150 милиона лева повече за данъци, сравнено с 2018 г. Прогнозираното увеличение на броя на заетите в сферата ще осигури близо 900 милиона лева данъчни постъпления в бюджета на страната.

Прогнозите на БАСКОМ с 5-годишен хоризонт са приходите да достигнат 10,3 млрд. лева на годишна база и 7,6% като дял от БВП. Заетите в сектора се очаква да достигнат 60 хиляди човека. Постъпленията в хазната от платени данъци и осигуровки само от страна на софтуерния бизнес ще надхвърлят 1,4 млрд. лева годишно.

Източникът на този оптимизъм е цял комплекс от фактори, които влияят положително за постигането на тези високи показатели. Все повече ключови отрасли се дигитализират – например в медицината с бързи темпове навлиза използването на образна диагностика с изкуствен интелект, в автомобилния сектор – автономните автомобили, в банковия сектор –  FinTech и др.

В същото време нарастващ брой образователни инициативи излизат от експерименталния цикъл и достигат зряла и продуктивна фаза, а все повече университети увеличават приема за ИТ специалности. Стартира и вълна от преквалификационни програми, включително с европейски средства. Наблюдава се обръщане на тенденцията – от няколко години нетната миграция намалява и все повече българи се завръщат от чужбина, а софтуерният сектор е мощна притегателна сила за професионална реализация. Децентрализацията започва да се случва на практика и все повече компании избират Пловдив, Варна и Бургас за развитие на своята дейност.

България се установява трайно в съзнанието на много мениджъри от Западна Европа и САЩ като топ near source дестинация. Не на последно място е и кипящата от живот екосистема за рисково финансиране (angel, seed и VC).

 

13 КОМЕНТАРА

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Добре, ама
Добре, ама

ами останалите отрасли на индустрията?? Лека, тежка промишленост?? Защо един заварчик или стругар с години опит зад гърба си в България едва достига 700-800 лева чисти (това в големите градове) а в малките 500-600, докато в страните от централна Европа (Чехия, Словения и т.н.) взимат по 1300-1400-1500 Евро чисто???? Защо?????

Scot
Scot

Щото имигрираха в шотландия на гъбите за 1500£ .

smeh
smeh

А, де. Сам не можеш ли да си отговориш? Аз имам жокер – защото саварчиците, стругарите, фрезистите – толкова си могат. И 700лв. им е много. Отделно от това, и шефовете им толкова си могат. Виждал ли си как работят стругари и фрезисти в Германия и как в България? 5 години бях в тази сфера – съвсем незаслужена заплата от 700лв.

Йордан
Йордан

В завода, в който работи майка ми, заварчиците взимат средно над 2000+лв. И въпреки никак нелошата заплата, не могат да си намерят работници. Младите хора предпочитат по-леки и неангажиращи професии. И само за сведение ще ти кажа – един барман/сервитор във вървежно заведение на месец от бакшиши си докарва 1500лв от бакшиши без да си дава много зор. Така че не само ИТ-тата взимат „големите“ пари.

Никодиел Арсподов
Никодиел Арсподов

Може ли име на завода или поне в кой град е? Че ми стана интересно? А условията на труд като тези в Швеция ли са примерно или като в Турция? Има ли защитните средства, аспираторите и всичко?

basic е
basic е

10 mantra$ = „Коригирано през стандарта на живот, средното заплащане надминава ЗНАЧИТЕЛНО това във Великобритания и вече изпреварва заплащането в Германия“

20 print mantra$ & “ германските програмисти са просяци“

Elко
Elко

Ами нека да си направи сметка глупавата държава защо трябва да инвестира целият бюджет за Образование в Високи технологиии и инженери И да ореже абсолютнобвсички Университети и набедени образователни “специалности“за производство на проститутки и сервитьори и бачкатори с 3 вишета на поточни линии субсидирани с държавни пари от които храни единственно тонове комунистическа професорско инфантилна смет разрушвааща бъдещето на студентите и съсипващи бъдещето на България. Тонове безперспективни специалности в университети бълват на конвейр висшистки проститутки за износ и сервитьори на килограми , които лъжат гледат намусено лошо и злобно клиента. Нагли готвачи безхаберни към храната и тн тн тн .Истината… Виж още »

Шоки
Шоки

Ами сега, как да ги обложим с данъци от нашата соц. банда като с Airbnb?

fill on
fill on

3 миларда лева на 33 000 заети прай 100 000 лв приходи на зает.

Оният калъф дето го наклепаха и не знае торент клиента че може да маскира хедъра на заявките бил супер xaкир 😌😀обаче другите цъкачи🤒😪😔 вадили по 100 000 лева година .😂🐴😀

111
111

Нещо бъркаш приходи на компании с приходи на работниците в тях. Това колко се печели от компанийте не значи, че толкова се дават на програмистите. Извън София е пълно е фирми, където им дават 1200-1500 лв.

smeh
smeh

Ама това говори колко е развит секторът. Няма лошо приходите на компанията да са и по 1 млн, и да дават по 1000лв. заплати. Лошо става. когато проходите на компаниите са ниски, А направо трагично става, когато няма приходи, а само разход. дДържавата плаща за разходи и все пак служители получават заплати. Например ВМЗ – бизнес на загуба, със заплати от държавата. На това се вика загиваща нация.

100% Смешен си, да,
100% Смешен си, да,

На загуба, да 😀 😀 😀 На Сирия знаеш ли колко оръжия продадоха ВМЗето???? Когато руските сапьори откриха складовете с оръжия и сандъците в надписи на български всички се посраха. То не бяха транспортно-пускови контейнери за ПТРК „Фагот“, то не бяха снаряди за Т 55 и Т 62, то не бяха ракети „ГРАД“ и леко стрелково и зенитно оръжие……ебаси бизнеса ебаси чудото…..чисто нови в сандъците с надписите на български човек, влез в нета и търси и намери, снимките стоят….Руснака с пустинния камуфлаж и ратника и металотърсача в една маза на един порутен блок и вътре стоят сандъците чистак бърсак нови…..… Виж още »

Йордан
Йордан

Само дано не се разчуе в Германия и Англия, че тук в България взимат такива големи заплати, че ще се наводни с програмисти от Запад, които търсят по-добри условия на работа.

Последни новини

Screenshot Captor 4.36.2 Final

Screenshot Captor е безплатна програма за професионално произвеждане на серии от снимки на екрана (screenshots). Тя определено се различава...

Telegram 1.9.8

Telegram е месинджър с използване на принципно нови технологии за обмен на данни. Въпреки името си, Telegram е много по-бърз от другите подобни приложения. Програмата...

pdfFactory 7.15

pdfFactory е програма, която ще ви даде възможност да създавате и разглеждате PDF (Portable Document Format) без да имате големи познания в работата с...

Mozilla Thunderbird 68.4.2 Final

Mozilla Thunderbird е пощенски клиент, който се разработва от Mozilla Foundation паралелно с популярния браузър Mozilla Firefox и е едно чудесно допълнение към него....

FinePrint 10.15

FinePrint значително разширява възможностите на вашия принтер – предварителния преглед, печатане на няколко страници на един лист, отпечатване на брошури, вмъкване на заглавия, създаване...

Абонирай се!

Безплатен абонамент за най-интересните новини от деня.

Подобни новини