Приходите от електронни книги в САЩ за първи път надвишиха тези на хартиените с твърди корици

0
19

Асоциацията на американските издатели публикува доклад за книгоиздаването в страната, където се казва, че приходите от електронни книги за първи път са задминали постъпленията от хартиени произведения с твърди корици, съобщи Tech Crunch.

До края на годината се очаква цифровите текстове да задминат по приходи и книгите с меки корици. За една година постъпленията от цифрови книги в Съединените щати са скочили с цели 28.1%, докато тези с твърди корици са нараснали само с 2.7%. При книгите с меки корици има спад от 10.5%.

Данните показват, че електронните книги печелят все по-голяма популярност и до няколко години ще имат тотално преимущество на пазара. Хартиените книги постепенно ще се превърнат в екзотика, която се среща все по-рядко на лавиците.

Асоциацията на американските издатели е генерирала данните си като е анкетирала 1 149 издателски къщи в САЩ. Забелязва се, че електронните книги не оказват пагубно влияние на литературния пазар, който като цяло е нараснал с 27.1% за една година.

Най-голям е растежът при книгите за деца и младежи. Приходите от тях са се повишили с 475.1% за електронния формат и с 65% за хартиените с твърди и меки корици. Анализаторите смятат, че това се дължи на издадените през последната година интересни произведения и масовият достъп до високотехнологични устройства, които позволяват четене на литературни произведения.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари