При втория опит Союз МС-14 успешно се скачи с МКС

5
590

Транспортният космически кораб Союз МС-14 успешно се скачи с МКС при втория опит. Това стана в 7:08 часа наше време. Космонавтите се приготвят да прехвърлят в Международната Космическа Станция робота Фьодор и около 60 кг товар, включващ хранителни продукти, медицинско оборудване и други.

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин отбеляза, че причината за неудачното първоначално скачване е отказалата апаратура:

„Тази апаратура е вече на десет години и не е руско производство“.

Да си припомним, че корабът не успя да се скачи с МКС в автоматичен режим на 24 август. За втория опит космонавтите освободиха модула за скачване „Звезда“ и в ръчен режим прехвърлиха оттам кораба Союз МС-14 към втория модул за скачване „Посик“. Завръщането на кораба с андроида Фьодор на Земята е планирано за 22 септември тази година.

Руските космически специалисти заявиха, че успешното скачване на Союз МС-14 е добра новина, понеже в противен случай щяха да бъдат изгубени около 670 кг полезен товар. От друга страна, основната цел на тази мисия е успешно изпълнена: успешно бе тествана съвместната работа на новата ракета носител Союз-2.1а и космическия кораб Союз МС-14. А ако корабът все пак не бе успял да се скачи с МКС, той щеше да се завърне на Земята и да осъществи меко кацане в казахстанските степи. Но космонавтите нямаше да получат робота, храната и оборудването.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ssh22
ssh22

Забележете, най-важното е да се наблегне, че „…не е руско производство“. Пропагандата в Русия придобива огромни мащаби…

Чакай малко??
Чакай малко??

Статията точно НИЩО не казва! Причината за неуспешното скачване е системата КУРС която се намира на МКС!!! И от роскосмос казаха че 2ма космонавти ще излязат в открития космос за да сменят някакъв модул на въпросната система.

„Отказа“ от скачване става когато МС-14 е бил на около 190 метра от МКС!!

без работещ КУРС няма как да се продължи скачването дори и в ръчен режим! Това е система доказала надеждността си през последните десетилетия!

Вижте последно когато човек скачваше в ръчен режим как блъснаха станция „МИР“! Защото човека не преценил скоросста правилно!

РССС
РССС

Първият космически чушкопек е доставен на МКС…

Мирослав
Мирослав

Нали руснаците постоянно се хвалят, че не ползват чужда техника. Що не кажат чие производство е тя, да се посмеем малко!?

AxOx
AxOx

Евала, че са се справили и всичко е минало успешно. Няма значение кой и какво.. важното е да няма жертви и да завърши всичко щастливо.