При iOS 14 ще можете да снимате с камерата на телефона си по-бързо и по-лесно

2
940

Apple ще добави значителни подобрения и инструменти, за да подобри нощния режим, селфитата и експозицията на снимките ви.

През юни Apple анонсира бета версията на iOS 14, която включва „притурки“ за началния екран, клипове „картина-в-картината“, приложение преводач и други. Но един от по-впечатляващите аспекти са подобренията към камерата на iPhone. Обикновено нови функции за камерите излизат само заедно с нови айфони, но този път Apple е успяла да добави нова функционалност чрез софтуерни обновления.

Новите допълнения ви позволяват да правите снимки по-бързо и да управлявате експозицията по-лесно. Също така, те могат да ви помогнат да държите телефона си стабилен в Нощен режим. Всички тези подобрения улесняват работата с приложението „Камера“.

Повечето потребители ще могат да се възползват от тези подобрения през есента, когато излиза финалната версия на iOS 14. Засега не ви препоръчваме да си изтегляте публичната бета на iOS 14, за да се сдобиете с тях. Софтуерът все още е в бета версия, така че може да откриете бъгове при използването му. Също така е възможно и да не работи с вече инсталираните ви приложения.

Във видеото отдолу можете да видите демонстрация на новите функции на камерата в iOS 14.

iOS 14 добавя мерник за Нощен режим

Ако искате да направите хубава снимка в Нощен режим, трябва да държите телефона си възможно най-стабилно. В iOS 14 има мерник, който ви помага да нагласите телефона си докато правите снимки през нощта.

Ако движите вашият iPhone твърде много, два мерника (един жълт и един бял) ще се появят на екрана ви. Вашата задача е да наместите телефона така, че двата мерника да попаднат един върху друг. В резултат на това камерата ви ще може да прави по-изчистени снимки.

Новите мерници за нощният режим напомнят на тези, които излизат в top-down режим.

Огледални селфита

Обикновено, когато си правите селфи, айфонът ви обръща снимката така, че неща като текст да могат да се четат. Но ако предпочитате селфита, които са ваш огледален образ, вече ще имате тази опция. Ако направите такава снимка, текстът на тениската ви ще излезе наобратно.

За надпреварата „В коя операционна система го добавиха първо“ трябва да се отбележи, че телефони с Android (като тези на Huawei) имат огледални селфита от години.

За да включите огледалните селфита на вашият iPhone, отидете в Settings>Camera (Настройки>Камера) и под раздел Composition (Композиция) включете опцията “Mirror Front Camera” (Огледална предна камера).

Хубавото при нея е, че работи както за снимки, така и за клипове. Но уловката е, че изгледът в камерата не е обърнат. Така че, ако искате да използвате селфи камерата си, за да си сложите грима, ще се виждате обърнати докато не направите снимка или видеоклип.

iOS 14 добавя въртящ бутон за настройване на експозицията в камерата

Настройването на яркостта на снимката, която се опитвате да направите може да е досаден процес в iOS 13. Това е, защото фокусът и експозицията са комбинирани в малкото жълто квадратче, което се появява, когато натиснете върху екрана си. Жълтото квадратче се нарича „AF/AE кутия“ (автофокус / авто експозиция).

Ако искате ръчно да настроите и промените експозицията, натиснете иконката за яркост вдясно от AF/AE кутията и я дърпайте нагоре или надолу. Тъй като е с малък размер е трудна за използване. По думите на журналиста от клипа: „Чувствам се като куче, което драска по заключена врата докато го настроя“.

В iOS 14 има нов въртящ бутон за компенсация на експозицията, който решава този проблем и улеснява осветяването или потъмняването на снимката ви. Когато отворите инструментите за камерата, ще видите нова икона за настройване на експозицията, която е кръгче със знаци плюс и минус в средата му. Натиснете я, за да изкарате въртящия бутон. След това го завъртете наляво или надясно, за да увеличите/намалите експозицията. От Apple са добавили и цифрови стойности на експозицията, точно като на mirrorless или DSLR камера.

Когато е отворен бутонът за експозиция, в горния ляв ъгъл на екрана ще се появи малък метър, който ще ви показва колко голяма корекция правите. А ако натиснете върху него, той също ще покаже цифрената стойност на EV.

Така няма да има нужда да „драскате“ по екрана, за да настроите яркостта на снимките си.

По-бързо заснемане на кадри в iOS 14

Друго страхотно допълнение е възможността да правите последователни снимки по-бързо. Когато не сте в Burst (Серия) режим, iOS 14 ще ви предлага по-малък интервал между заснемането на една снимка и следващата. По-долу можете да видите сравнение между iOS 13 и iOS 14. iOS 14 е значително по-бърз.

В бетата на iOS 14 е включено по подразбиране, но ако сте го изключили и искате да го включите пак, влезте в Settings>Camera. Най-отдолу ще намерите опцията “Prioritize Faster Shooting“ (Приоритизирай по-бързото заснемане).

iOS 14 ви позволява да използвате бутона за усилване на звука, за да направите серия снимки

Когато натиснете някой от бутоните за звука в iOS 13 ще направи бързо (Quick Take) видео. Айфонът заснема видео докато не пуснете бутона.

В iOS 14 можете да препрограмирате бутона за усилване така, че да прави серия снимки, когато го задържите. Серията ще продължава докато не го пуснете.

За да включите тази опция, влезте в Settings>Camera и включете опцията „Use Volume Up for Burst” (Използвай бутона за усилване за серия от снимки)

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари