fbpx
4.6 C
София

Пробив в зелената енергетика: слънчеви панели с КПД 33%

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Консорциум германски учени обяви, че е създал слънчеви панели с рекордна ефективност. Използват се слънчеви елементи, включващи тандем от перовскит и силиций с рекорден КПД от 33%. Новите слънчеви панели не са лабораторни устройства, а са подходящи за масово производство.

В консорциума участват учените от Института за изследване слънчевата енергия Хамелин (KIT), Института по материали и електронни компоненти на Хановер, както и водещи специалисти на електронно и електрическо оборудване – Centrotherm, Singulus, Meyer Burger и Von Ardenne. Към днешен ден рекордът по КПД на масово използваните слънчеви панели е на компанията SunPower – 22,3% – тоест, новите панели са с 50% по-добри.

Комбинацията от използването на перовскит и силиций позволява по-пълното използване спектъра на слънчевата енергия. Разработчиците заявиха, че слънчевият спектър се променя с течението на деня в зависимост от сезона и от географското положение. Самите слънчеви елементи включват три терминални клетки от перовскит и силиций, с което е постигнат високият КПД от 33% при променливи условия.

Специалистите от Centrotherm, Singulus и Meyer Burger вече активно консултират производителите за неголемите промени, които трябва да се направят в поточните линии, за да може производството на новите слънчеви панели да започне до края на тази година.

Ако този КПД бъде потвърден при масово произведените слънчеви панели от новия тип, то цената на зелената електрическа енергия в Германия ще падне до 0,04 евро за един киловатчас. Освен това, слънчевите панели от този тип са достатъчно ефективни и могат да бъдат поставяни на покривите на автомобилите и електромобилите, за да зареждат акумулаторни батерии по време на пътуване и при паркирано превозно средство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини