Пробив в областта на суперкондензаторите дава възможност електромобилите да се зареждат за 10 минути

20
13350

Специалистите от Университетския колеж на Лондон създадоха прототип на суперкондензатор с висока мощност и едновременно с това висока плътност на енергията. Обикновено се постига или едното или другото. Това е важен технологичен пробив, който дава възможност за замяна на акумулаторните батерии на електромобилите и смартфоните със суперкондензатори, които се зареждат само за няколко минути.

Устройството е съставено от няколко слоя графен и може да се сгъва под ъгъл от 180 градуса, без при това да губи своята производителност. В новия суперкондензатор не се използва течен електролит, което изключва възможността за самозапалване и взрив. Дори напълно сгънато, устройството работа почти толкова добре както и в плосък вид. И още, след 5000 цикъла на зареждане и разреждане новият суперкондензатор запазва 97,8% от капацитета си. Тези качества са идеални за новите сгъваеми смартфони и електроника за носене.

В новия суперкондензатор се използва иновационен многослоен графенов електрод с пори, размерът на който може да се променя с цел по-ефективно акумулиране на енергията. По този начин е постигната рекордна плътност на енергията от 88.1 Wh/L (ватчаса на литър), като това е най-високият резултат при въглеродните суперкондензатори.

Съществуващите досега суперкондензатори с бързо зареждане имат сравнително ниска плътност на енергията – от 5 до 8 Wh/L. А традиционните оловни акумулатори имат около 50-90 Wh/L.

Тоест, представеният прототип на графенов суперкондензатор достига горната граница на ефективност на най-съвременните оловни акумулатори, но тяхната мощност е над 100 пъти по-висока и достига 10 000 W/L.

С новите суперкондензатори електромобилите могат да се зареждат за под 10 минути, а смартфоните – под 2 минути.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
17 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иво
Иво

дано да влезе по бързо в масово производство,а не да останат само гръмки заглавия.

Technical
Technical

Идва времето на въглеродната ера с въглеродни полимери – въглеродни нанотръби с 1 000 пъти по-голяма електрическа проводимост от медните проводници и графенови батерии с голяма енергийна плътност. Много от охлажданията също ще са от въглеродни полимери, по-здрави и леки перки на вентилатори и по-добре топлообменящи пасивни елементи. Въглеродът ще замени всичко медно и пластмасово след като полимерите му станат достатъчно евтини.

Яга
Яга

Така е. Невероятни перспективи има пред всички наноформи на въглерода. Само трябва да се научат да го произвеждат евтино и в големи количества.

кух
кух

В атмосферата има колкото искаш;) само трябва да се научат да го извличат от там…

Тахтун
Тахтун

Единственият смущаващ въпрос е как ще стане прехвърлянето на такава огромна ел енергия за толкова кратко време – това е равносилно на експлозия. И свързано с огромен ток, защото 100кВт,час енергия прехвърлени за 1 час при 800 волта ще стане със 125 А, а за 6 минури (една десета от часа) 1250 А ! Гигантски стойности за потребителски цели. Извинявам се, че за означение на дименсиите използвам кирилица, а не латиница.

Energy
Energy

Заряд от 125 А може да се направи без проблем от 2 проводника, а 1250 А може да се пусне по 20 проводника. все пак ще зареждаш на станция а не вкъщи. За вкъщи може да си пуснеш да се зарежда по-бавно (цяла нощ спиш). Отделен е въпроса че тези 20 проводника може да се редуцират до по-малко но с по-голямо сечение.
А експлозията за която говориш трябва да се случва във всеки квартален трафопост, защото там мощностите са дори по-големи.
Не искам да се заяждам, просто ви моля да се замислите какво пишете преди да публикувате коментари.

проф.Вучков
проф.Вучков

Хатун и Баба Ягата, Джанкатайците ще зареждат коли за 10 минути в 2029г щото много важна работа имат да връшат. Да гледат порно в Порнхъбъ и да люпят семки у фейсо. Комунистите в Татово време правеха батерии от ГРАФИТ щото са прости и караха по 6 месеца.Дейбаваштамамънедъгъва Глобалистките въшки Технократки лъжещи народа.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Тревожите се за коя кола колко време ще се зарежда и къде колко ток ще тече, а не се замисляте, че място за една нова кола няма xd „зоната трябва да прави пари“, да *б* ваща мама да е*а…

до Energy
до Energy

Нали се сещаш, че изчисленията ти са за зареждане на ЕДНА кола? Ако електричките навлязат масово и заменят колите с ДВГ, положението по зарядните станции ще стане като на сегашните бензиностанции – работят 8 колонки и на всяка има по 3-4 човека опашка. Я сметни сега каква ще е тая станция, дето ще осигурява 10 000 А ток на 800 V 24 часа в денонощието? Че те ще трябва на всяка станция по един мини-АЕЦ да монтират :))) И въпреки това ако стане опашка от 3 коли, щофьорите ще чакат по половин час.

Златко
Златко

За това имаме Корона ВИрус. Да намали опашките от джангатайци

Джеймс Уат
Джеймс Уат

Къде си видял бензиностанция, на която на всяка от 8-те (ОСЕМТЕ) колонки да има по 3 – 4 ( ТРИ – ЧЕТИРИ) коли опашка? Че и 24 часа в денонощието.

Cassaro
Cassaro

По селските ни бензиностанции няма .., но по света има огромни градове с огромни бензиностанции е много повече от 8 колонки и с опашки на всяка от тях …

Надблюдател
Надблюдател

Да може да се пусне ток просто ако имаш 10 коли с 800 Волта и всека смуче 1250Ампера за 10 минути (оптимистично) = 10x800x1250 = 10000000 = 10 MегаВатЧаса но ще е нуждно да се осигурят на една зарядна станция ами то в един квартал има поне 100 коли значи 100 МВч – а това е мощността на 1/2 Тец Марица. Те това е проблема защото на всеки 20 зарядни станции с 10 колонки всяка ще е нуждно да се прави по един Тец. А иначе да се осигури тока е лесно – просто ще се зареждат едни такива огромни… Виж още »

Technical
Technical

Надблюдател, прав си, но ако да речем парите, които отиват за бензин и дизел, бъдат инвестирани от държавата в няколко термоядрени реактора, проблемът би се решил с времето, а в пустинята Сахара има толкова слънчева енергия, колкото би захранила цялото човечество 100 пъти, ток би могъл да се прави и от лавата под вулканите с термопомпи. Това ще се случи, когато електромобилите станат масови, защото електроенергията за тях наистина ще трябва да е много.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Като държавата събори всички панелки и построи нови блокове и оправи устройството си, тогава може би ще има термо-помпи. Нали, ако кажем, че всички крадени пари отидат за новия век.

Надблюдател
Надблюдател

Technical, прав си, само че такова нещо като „термоядрен реактор“ още не е създадено и надали ще бъде в следващите 50 години. А зелените екоактивисти, дето са влюбени в електричките, като чуят за АЕЦ подскачат така, сякаш са им заврели остро копие в гъзЪ :))) И веднага хукват на протестни митинги. Пък с тока от фотоволтаици и вятърни турбини познай кога ще може да се зареждат електромобили за цялото население.

Energy
Energy

Надблюдател
Че ще трябва ток …. ще трябва, но ти за коефициент на едновременност чувал ли си ? А да си чувал, че централите през голяма част от денонощието спират или намаляват производството поради факта че не се харчи и няма смисъл да работят на празен ход?? А сега да те вкарам пак в настоящето… да си чел някъде за Powerpack в австралия – първото такова голямо устройство???
Има достатъчно умни хора по света, които не седят пред компютрите и пишат тук и там как това или онова е невъзможно, а предлагат решения на дадения проблем.

Бай yй
Бай yй

До Надблюдател: Тия сметки няма кой да ги напрай. Ония от които зависи това са с празни глави и с купени дипломи и човеци на тоя ,оня! Просто е смешно и несериозно да се допусне въобще,че ел. колите ще заменят сегашните с двг!!

ohluva
ohluva

Сметките ти са крайно грешни. Първо тези 1250 А не е необходимо да ги умножаваш по 10, защото те са сметнати от предния потребител за час! Тоест твоите цифри са 10 пъти по-високи от реалните. 2-ро в София наистина има много коли и ако всичките решат да заредят по едно и също време ще е някакъв ужас. Но тук не слагаш факта, че много от потребителите ще зареждат своитe коли вкъщи, в гаража, на нормален контакт през ноща и изобщо може да не им е нужна бързя зарядна станция. Също при днешния пробег с едно зареждане около 500 км (а… Виж още »

Палеустиниец
Палеустиниец

А бе тинейджър, стига си писал глупости. Нито разбираш от силнотокова електроника, нито от слаботокова. Няма кой да ти се върже на измислиците.