В началото на този месец, Android Police алармираха за проблем с електронната поща на Google. Изглежда, че известен брой потребители на Gmail са започнали да виждат спам писмата, които по принцип филтъра на пощата трябва да филтрира, в основната си кутия, което предизвика и съответните гневни реакции.

Скоро след първите сигнали за това, от Google признават за съществуването на проблема.

„Проблемът с Gmail трябва да бъде разрешен. Извиняваме се за неудобството и ви благодарим за търпението и продължаващата подкрепа“, написаха в началото на юли от екипа на Gmail. „Уверяваме ви, че надеждността на системата е от най-голямо значение за Google и ние правим постоянно подобрения, за да сме сигурни, че системите ни са по-добри“.

Няколко дена след това обаче, проблемът е налице, за което свидетелства материал във Forbes и публикации в социалните мрежи.

„@googledrive: Използвате ли някакви спам филтри? Уморих се от различни спамъри да ме добавят към нови версии на ЕДИН И СЪЩ ДОКУМЕНТ с неприлични изображения. Доклад вече толкова пъти!“, пише днес разгневен потребител на Twitter.

„Приеха ме в онлайн уъркшоп, но Gmail е прочел одобрението ми като спам и изпуснах крайния срок за потвърждение“, оплаква се друг потребител на социалната мрежа.

Освен, че праща спам писмата директно в основната кутия, проблемът в Gmail води до забавяне в получаването и изпращането за определен брой потребители, както и вкарването на легитимната поща в папка „Спам“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари