Проверете дали сте жертва на изтичането на данни от Facebook

11
7993

Както може би знаете, преди няколко дни хакери публикуваха безплатно база с телефонните номера и редица лични данни на повече от 533 милиона потребители на най-голямата социална мрежа Facebook.

Базата, която се предлага напълно безплатно, засяга много потребители. В нея има записи от 106 различни държави – 32 милиона потребители от САЩ, 11 милиона от Великобритания, 6 милиона от Индия. Оказва се, че в нея има и над 430 000 акаунта от България по мнение на специалисти, които я анализират. В изтеклата информация се съдържат телефонни номера, кратки имена във Facebook, пълните имена на потребителите, местоположение, дата да раждане, биографични данни, а в някои случаи и адреси на електронни пощи.

Дали сте станали жертва на този теч?

В мрежата вече се появиха различни инструменти, с които това може да се провери. Без никаква изненада установихме, че не малко от тях също са измамни и се опитват да откраднат още информация за даден потребител. Това ни кара да ви предоставим сигурно място. Не него само с въвеждането на даден телефонен номер можете да проверите дали той е станал жертва на големия теч: Facebook Leak Checker на Baseline CyberSecurity.

Сама по себе си изтеклата информация не може да помогне на хакери да откраднат вашия профил. В нея няма изтекли пароли, а освен това има много малко електронни пощи, през които често стават подобни пробиви.

Според специалисти обаче тепърва могат да се очакват много измами. Изтеклите данни биха могли да предоставят ценна информация на киберпрестъпници. Никога не е лоша идея да смените паролата си. Хубаво е да активирате двуфакторната автентикация. Ако телефонът ви е сред засегнатите в следващите месеци бъдете с повишено внимание за всякакви съобщения на него. Те могат да дойдат под формата на SMS, MMS, съобщения във Viber или WhatsApp, дори и обаждания. Възможни са опити за всякакви измами. Вероятността нараства, ако информацията се комбинира с тази от други течове, при които са изтекли още данни, както от Facebook, така и от други институции.

 

 

3.8 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари