Проверката на електронни устройства при влизане в САЩ може да засегне далеч повече страни

0
21

Преди няколко седмици ви съобщихме за намерението на американските власти да изискват инспекция на електронните устройства и даване на достъп до личните данни на жителите на някои страни, които искат да влязат в САЩ. В края на март пък разбрахме, че представителите на някои арабски страни няма да могат да летят със своята електроника на полети към САЩ. А вчера стана ясно за издадено предупреждение към операторите на важни стратегически обекти и на летищните власти за вероятност терористи да скрият в електронни устройства взривове. Всъщност вече има документирани случаи на използване на електроника за скриване на експлозиви. Миналата година Ал-Шабаб, представителството на Ал-Кайда в Сомалия опита да взриви самолет, който се е движил по маршрута Джибути-Могадишо, като са поставили взрив в DVD гнездото на лаптоп. За щастие, никой освен терориста не е пострадал сериозно при инцидента.

Мерките по контрол за пристигащите на американска земя може да се разширят значително, ако вярваме на публикация в „Уолстрийт Джърнъл“, а засегнатите страни да включват даже граждани на Франция, Великобритания и Германия. Освен да предават паролите и електронните си устройства за инспекция, на тях ще им се налага да отговарят на въпроси, засягащи религиозните им предпочитания и идеологически възприятия.

Мерките могат да се разпространят и до територията на американските посолства и консулски представителства по света. Според планираните мерки, които предстоят да бъдат официално обявени се предвижда инспекцията на телефоните не само на тези, които пристигат на територията на САЩ, но и на кандидатстващите за виза в страната. Мерките ще засегнат даже граждани на страни, които имат безвизов режим със САЩ, като Великкобритания, Япония и Австралия.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за