Прогноза: до 2035 година роботизацията ще унищожи 800 милиона работни места

9
628

Аналитиците на Bank of America Merrill Lynch заявиха, че с настъпването на роботизацията, загубата на работни места ще се увеличава. Един от основните политически стимули на този процес е търговската война между САЩ и Китай.

Bank of America Merrill Lynch представи нов анализ за заплахата от роботизацията. Получените резултати са плашещи: само за 15 минути алгоритмите с елементи на изкуствен интелект и роботите ще унищожат около 800 милиона работни места.

Най-големите промени се очакват в офисите и в сферата на услугите. Уеб порталът Inverse допълва, че са уязвими и редица други работни места, понеже ИИ роботите непрекъснато се учат да извършват нови дейности и да се справят с нови задачи.

Темповете на загуба на работните места също непрекъснато нарастват предимно заради все по-ниските разходи за въвеждане на роботизация. От 2005 до 2014 година цените на роботизацията са спаднали с 27%, а до 2025 година ще се намалят с още 22%.

А това означава, че работниците, извършващи ръчен труд стават все по-ненужни, понеже трудът, извършван от роботите започна да става по-евтин от човешкия ръчен труд.

Лидер в роботизацията се очаква да стане Китай. Аналитиците прогнозират, че още през 2020 година търговската война със САЩ ще прерасне в технологична надпревара при оръжията. Китай ще се стреми да стане лидер в области като квантовите изчисления, изкуствения интелект, мрежовите връзки от нов тип, роботиката и кибербезопасността. Това неминуемо ще окаже влияние на роботизацията на работните места.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kreml
Kreml

За 1 час значи половината човечество остава без работа 😀

Капитализъм
Капитализъм

Т.е. ще си сменят работата, както е ставало във всичките три предни Индустриални революции. Резултатът винаги е по-висок жизнен стандарт, по-малко рискова работа, по-голямата сигурност и поевтиняването на достъп до всичко. Навремето децата са работили, от родени 10, са оцелявали 2-3, на 30-40 години се водят старци с внуци, по цял ден са работили на полето, нямали са достъп до чиста вода и електричество. Работата е била тежка, от ранни утри до късна вечер. Занаятчиите са взимали децата още от малки да работят при тях по 14-18 часа всеки ден без неделя. Хората са умирали от всякакви болести и зарази.… Виж още »

Разум
Разум

Така както е тръгнало (ако не се направи нищо по въпроса) най-развитият AI ще е в ръцете на само няколко големи международни корпорации, а ти няма да можеш дори да стачкуваш, защото няма да си нужен на нито една компания. Какво ще правиш тогава?

Бай Тошо
Бай Тошо

В България това ще се случи след около 100-тина години. Тук ББ все още плаши държавната администрация с автоматизация. Пък ако съдим по качеството на софтуера продуциран в НАП да речем (че станаха емблематични), скоро няма да се отървем от сърдите лелки по гишета.

Капитализъм
Капитализъм

Съмнява ме, че ако не наложим това отдолу-нагоре, държвата практически може да престане да функционира и същестствува като единица, защото грамотната и активна част от населението ще е емигрирала в своето мнозинство. Това ще е ужасяваща катастрофа за стопнаството и не мисля, че държавата като институция ще може да го понесе. Интересното на всички Индустриални революции е, че промяната идва отдолу-нагоре. Не случайно тези промени идват от предприемачеството, от частния сектор, от стопанството. Ако разчиташ на правителството, стационарните телефони, телеграфа и класическата поща щяха да доминират. За наша радост, тези неща отдавна са изпреварени от частните инициативи, които ни позволиха… Виж още »

Чип за зеле
Чип за зеле

Ами хайде де, това откога го чакам. Аз не обичам да работя. Ако зависи от мен, нека роботите да поемат всички работни места, нека те да плащат данъци, а пък аз ще съм доволен да си седя в кръчмата и да си пропивам безусловния базов доход.

Colombino
Colombino

Му-ха-ха, не 15 минути, 15 години са 🙂
От 2020 до 2035. За 15 минути трябва да е няк’ъв брутален бунт на машините.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Вижте как ще бъде решен проблема с държавна намеса и контрол, хората да не бъдат изместени. По закон, да бъде ограничена заетостта от роботизирани машини до+10% сравнено с 2010г. Роботите да бъдат публично достояние и отговорност на потребителя, тоест. Ти отиваш/поръчваш си един робот, предлагаш го на една компания да бъде нает, компанията също тук да бъде задължена за минимални заплати, като сега. По този начин, счупи ли се робота, ти трябва да го поправиш и върнеш на работа (тук ще има фирми, които ще го правят, така отваряме нови работни места), а собствениците на роботи, ще бъдат свободни да… Виж още »

Звездоброец
Звездоброец

Представата ти за робот е много ограничена и това прави целия ти пост невалиден. Огромното мнозинство „роботи“ ще са виртуални, до такава степен че самото значение на думата „работник“ ще се размие. Ще се създават и изтриват по нужда, контролирани централно я от хора я от машини…Абе жална им майка на законотворците (преди и тях да ги заменят де 😉