Прогноза на IEA: след 2030 година търсенето на нефт рязко ще спадне

4
716

Пандемията от новия коронавирус осезателно ще промени световната енергетика още през следващите няколко години, считат аналитиците на Международната агенция по енергетика, която публикува специален доклад за състоянието на индустрията. Според тази информация, кризата ще засегне всички източници на енергия, с изключение на слънчевата. Още към 2025 година този вид чиста енергия ще стане основен източник на електричество и ще измести въглищата.

В доклада на IEA се подчертава голямото значение на пандемията от COVID-19 за енергетиката като цяло и за прехода към възобновяема енергия. Авторите на този отчет твърдят, че засега тенденцията за преход към чиста енергия набира обороти и са необходими по-бързи и решителни структурни промени, ако светът иска да постигне нулеви вредни емисии.

Изчисленията на IEA показват, че световното търсене на енергия заради COVID-19 пандемията за тази година ще намалее с 5%, а към края на годината спадът на търсенето на въглища и нефт ще бъде съответно 8% и 7%. Очаква се най-големия спад в търсенето на природния газ от 1930-години до днес – 3%. Но IEA е на мнение, че търсенето на газ бързо ще се увеличи, най-вече заради развиващите се страни.

Агенцията счита, че слънчевата енергия постепенно ще стане водещият източник на електрическа енергия, понеже правителствата оказват поддръжка на развитието на нейната инфраструктура и по този начин нейната цена с всеки изминал месец намалява.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари