fbpx
16.8 C
София

Прогноза: през 2013 г. оптичните дискове ще поскъпнат с 50%

Най-четени

В момента в целия свят компаниите, произвеждащи оптични дискове, преминават през процес на преструктуриране, който ще продължи и през първата половина на 2013 година. Причината за това е фактът, че много японски и тайвански производители от втория и третия ешелон прекратиха производството на този вид продукти през текущата година.

Според Робърт Уонг, председател на Борда на директорите на най-големия тайвански производител на оптични дискове CMC Magnetics, вследствие намаляването на конкуренцията през втората половина на 2013 г. цената на този тип носители ще нарасне с 50%.

По думите му, в момента се наблюдава тенденция за увеличаване на търсенето на DVD-дискове в развиващите се страни, както и на Blu-ray дискове в страните с развити пазари. Благодарение на тази тенденция общият спад в търсенето на оптични дискове през 2012 г. се оказа не толкова значителен, колкото се смяташе по-рано – така вместо прогнозираните 10-15 процента намалението на продажбите в края на текущата година е по-малко от 10%, отбелязва Уонг.

Във връзка с прегрупирането на пазара някои производители възнамеряват да намалят или вече са намалили временно цените на дисковете с цел по-бързо освобождаване от складовите запаси, което ще окаже негативен ефект върху дейността на CMC Magnetics и останалите производители през четвъртото тримесечие на финансовата 2013 г., съобщи председателят на Борда на директорите на компанията.

Припомняме, че преди няколко месеца решение да се оттегли от пазара на оптични дискове взе един от най-големите производители на този вид продукти – компанията Sony. То бе продиктувано от рекордно високите загуби на японския производител в размер на 5,7 млрд. долара, с която той приключи финансовата 2011 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини