fbpx
13.6 C
София

Прогнозите на Apple: Недостигът на продукти ще продължи и през 2022

Най-четени

Слуховете, че ще има недостиг на устройствата от линията iPhone 13 придобиват все повече реалистичност, след като Apple обяви печалбите си за четвъртото тримесечие на годината, по време на което главният изпълнителен директор на компанията, Тим Кук, заяви, че доставките на продукти на Apple ще имат затруднения в това да задоволят пазарното търсене поради продължаващи проблеми с веригите от доставчици.

Кук поясни, че веригата от доставчици на компанията е била затруднена поради два големи, опростено обяснени фактора: глобалният недостиг на чипове и производствените проблеми в Югоизточна Азия, където е централизирано почти цялото производство на черна техника. Той заяви, че последният фактор се е подобрил през септември и октомври, като обяви, че в момента Apple е в по-добра позиция в това отношение. Това означава, че недостига на чипове остава главен и водещ негативен фактор в проблемите с доставките на продуктите на Apple за крайни потребители през следващите месеци, а както добре знаем, празничният сезон е един от най-силните по отношение на приходите на компанията.

Ако не бяха тези проблеми, Apple щеше да направи 6 милиарда долара долара допълнителни приходи през четвъртото тримесечие на годината, обясниха ръководителите на финансовия отдел на компанията. Все пак обаче не губят оптимизма в прогнозите си, като казват, че се очаква ръст на продажбите през следващата година, за всеки продукт, който компанията продава, с изключение на iPad.

Накратко, компанията все още продава доста добре продукти като iPhone и MacBook и очаква тази тенденция да се запази и през следващите месеци – поради продължаващия ръст на продажбите, компанията е произвела повече бройки като цяло – но пазарното предлагане може да се окаже по-оскъдно и недостатъчно за горещо търсените продукти като iPhone 13. Когато беше попитан какви са наличностите при търговците на дребно на iPhone в четвъртото тримесечие на 2021 г., Кук избегна да коментира всякакви подробности, като камо каза, че предлагането на iPhone ще бъде под целевия диапазон за следващото тримесечие и в момента е под него.

Ако има по-малко продукти на Apple по рафтовете на магазините и в складовете на онлайн търговците, потребителите ще изчакат ли да се увеличи предлагането или просто ще се обърнат към други продукти? Кук смята, че някои фенове на компанията ще чакат търпеливо, докато има достатъчно наличности, докато други, които купуват устройства за подарък, едва ли. Разбира се, това е доста откъслечно обяснение, но показва, че Apple не очаква, че ще успее да отложи всички очаквани продажби, съвсем обяснимо, а прогнозите си да загуби съществен дял от очакваните приходи.

И въпреки че не отговарят на очакванията за продажбите, печалбите на Apple за четвъртото тримесечие на 2021 г. все още отчитат рекордни финансови резултати от 83,4 милиарда долара, което е с 29% повече от четвъртото тримесечие на 2020 г. Apple все още очаква да надхвърли рекордите на продажбите от миналата година в периода на най-високите си приходи, но потребителите може да бъдат разочаровани от дефицита и да започнат да купуват други продукти, докато компанията приветства ръста си от 26% на продажбите от миналата година, това не помага на хората, които искат да вземат нов iPad Pro (2021) или 16-инчовия MacBook Pro.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини