Програмата Digital Editions 4 шпионира потребителите и изпраща данните в Adobe

2
61

Adobe за пореден път показа как не трябва се защитават потребителските данни. Един от притежателите на програмата за четене на електронни книги Digital Editions 4 се заинтересувал и проверил, защо тази програма изпраща толкова много информация към сървърите на Adobe и какво точно изпраща, след като потребителят не прави нищо друго, а само чете електронни книги.

Оказа се, че се изпраща информация за всички книги, някога отваряни с помощта на тази програма, списъка с прочетените страници, дали са прескачани някои страници при четенето и колко дълго се чете всяка страница. Всичката тази информация се изпраща към сървърите на Adobe в във на открит текст, без никакво шифриране. По този начин данните може да бъде прочетена от всеки, който си направи труда да прегледа трафика между потребителското устройство и сървъра на Adobe. А подобни хора има, при това немалко.

Това не е всичко. Оказа се, че програмата Digital Editions 4 сканира твърдия диск на компютъра и търси всички електронни книги в него и естествено, изпраща информацията към Adobe.

„За да покажа, че не си измислям и не съм под въздействието на наркотични вещества, публикувам доказателствата“ – съобщи хакерът Нейт Хофелдър (Nate Hoffelder), който разкри този интересен факт.

Допълнителните тестове показаха, че предишните версии на програмата Digital Editions не шпионират потребителите. Юристите на EFF считат за неприемливо следенето на потребителите и изпращането на подобна информация чрез Мрежата в незащитен вид.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари