Програмата Face2Face в реално време пренася мимиката от едно лице към друго

2
25

При прекалено дълго взиране в екрана на телевизора, понякога се създава впечатление, че хората не са истински, а някакви измислени виртуални персонажи – говорещи глави, управлявани като марионетки. Съвсем нова технология, създадена от американски и германски учени дава възможност за именно такова дистанционно управление на лицата от екраните.

 

Програмата Face2Face налага мимиката на управляващия „актьор“ върху произволно друго лице. Това може да става по време на пряко телевизионно или друго предаване. Лицето на телевизионния екран може да отговаря на въпроси, да се мръщи и т.н.

Фалшифицирането на видео досега се считаше за много по-трудна задача, в сравнение с фотографиите. Графичният редактор позволява изтриването на човек от фотография например, но във видеоклип, при това в реално време, досега се считаше за невъзможно.

Изглежда че предстои нова ера в IT технологиите, при която ще се появят пълноценни клонинги и виртуални хора, които живеят в компютърната памет и на екрана на телевизора, даващи възможност за още по-лесна манипулация на масовото съзнание. Те могат да се появяват директно в ефира, да участват в различните шоута или да се срещат с избирателите. Демо-версията на Face2Face показва как лицата на различни президенти на различни държави се управляват от IT специалистите с помощта на стандартна уеб-камера.

 

Автори на научната работа по темата са специалистите от Станфорд, учените от института Макс Планк и от университета Ерланген-Нюрнберг.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари