Програмирането става официален предмет в японските училища

7
514

През 2020 година уроците по програмиране ще бъдат включени в учебната програма на японските училища от пети клас и нагоре. Подготовката на децата от най-ранна възраст ще помогне на Япония да реши проблема с недостига на добре подготвяни специалисти. След 10 години на страната ще са необходими половин милион експерти в областта на изкуствения интелект.

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония пресметна, че към 2020 година на държавата ще са необходими 290 хиляди IT специалисти от най-висок клас. Към 2030 година недостигът на висококвалифицирани специалисти ще нарасне на 590 хиляди. Прогнозата е направена на базата на умерени темпове на развитие на този отрасъл. Ако IT индустрията продължи да се развива със същите рекордни темпове, ще са необходими повече добре подготвени хора.

Правителството се надява да реши този проблем със съвсем ранната подготовка на специалистите – още от училищната скамейка.

Уеб изданието Nikkei Asian Review съобщи, че от месец април 2020 година програмирането става задължително във всички училища. Министерството на образованието на Япония вече е одобрило учебниците, които ще използват учениците от пети клас.

Учениците ще изучават основите на програмирането и ще решават елементарни програмни  задачи от тази област. Например, има задачи за изчертаването на многоъгълници на екрана на компютъра и включване на светодиоди, като всичко се извършва чрез използването на базови команди.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
1 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
TNTШишоЛилия Младеноваsamemangotqn Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
mikgigs
mikgigs

В България, ехеей, от 1982г. Да им набутаме един турбо паскал, да видят хубаво ли е…

Опс
Опс

Тъжен факт – в БГ училищата информатиката ще отпадне като предмет.

Лилия Младенова
Лилия Младенова

Ами, за голямо съжаление това вече е факт от тази учебна година…!Става дума за гимназиалния етап. Но пък в трети клас се въведе компютърно програмиране. Нямам поглед как върви.

gotqn
gotqn

5-ти клас е късно – след като можеш да пишеш и смяташ си готов … 2-ри клас е много добро начало

sameman
sameman

Точно някъде от пети клас започнахаме програмиране в част от часовете отделени по трудово. Имахме и ръце роботи, които трябваше да накараме да извършат определени действия с написан от нас код. Годината беше около или малко след 85 – Пловдив.

Шишо
Шишо

Японците това, японците онова.
А как е в технологично по-напредналата русия? Преди седмица сенатор не знам кой си в парламентарна сесия се скарал на министърката на образованието на рф-то че децата не знаели как се хвърлят гранати, на което горката женица веднага припнала и отговорила че е добра идея да се въведе военно обучение и то от трети клас… С две думи: за къв чеп ти и са специалисти за изкуствен интелект след като ти трябват завоеватели и варвари?

ПС. Политически коментар? Хайде бе. Та самата статия е политическа защото показва каква политика на развитие, технологично, приоритетно, индивидуално, представя самото японско правителство.

TNT
TNT

Аз започнах с програмирането сам някъде към 5-ти клас (1988) с програмиране на бейсик за правец 82 и после на паскал за павец 82.
бях единствен от съучениците си които се интересува от това.
🙂