fbpx
19.8 C
София

Програмиране в триизмерна виртуална реалност

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Програмистът Брайън Петрис (Brian Peiris) създаде своеобразна програмна среда за писане на код във виртуалната реалност, създавана от шлема Oculus Rift. Интересното в неговата разработка е това, че след промяната на JavaScript-кода в Three.js, се променя и околният виртуален свят. Ако програмираш например куб, то той се появява във виртуалната среда. По този начин визуалното програмиране явно достига нови висини – редакторът на код изглежда като панел в триизмерното пространство, а обектите се появяват след завършване на поредния програмен модул. Чрез завъртане на главата и съответно, точката на зрение, може да се обхване една наистина огромна триизмерна визуална програмна среда.

За създаването и изобразяването на анимираната графика се използва библиотеката Three.js.

Естествено, това засега е просто концепция и пробен модел. Засега, за да използвате тази триизмерна програмна среда трябва да имате шлем Oculus Rift (DK2), да умеете да програмирате на JavaScript, да познавате Three.js и да умеете да въвеждате текст чрез клавиатурата, без да виждате ръцете и пръстите си. Но ако тези предпоставки са изпълнени, авторът на програмата гарантира незабравими мигове.

Пресъздаването на тази среда в домашни условия е съвсем лесно, стига да притежавате Oculus Rift.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Redmi Note 11 – пореден Xiaomi хит в средния клас

По същество Redmi Note е самостоятелна марка. Да се каже, че това непременно са смартфони с по-големи екрани, отдавна е невъзможно - включително и...

Подобни новини