Програмист откри дефект в банкоматите, който му позволи да изтегли над 1 милион долара

12
4571

Историята звучи като сценарий от поредния холивудски филм – недоволен банков програмист открива перфектната схема да накара банкоматите да му дават безвъзмездно пари. В нея обаче няма фикция – Кин Киншенг от Китай наистина е успял да изтегли над 7 милиона йени (около 1 милион долара) от банкоматите на неговия собствен работодател, банка Huaxia. Според сведения на The South China Morning Post и китайските Daily Economic News 43-годишният мъж е открил експлойт в защитата на банката, което му е позволило да изтегли безнаказано една наистина голяма сума.

Изглежда системата на банката е изготвяла неверни отчети за тегленията, правени по времето около полунощ, поради което ползването на банкоматите не намалява баланса на потребителя. Киншенг започнал да тегли пари по тази схема едва в края на 2016-та година и около 1 500 тегления по-късно банката открила проблема в кода и го предала на властите.

За изненада обаче работникът върнал парите и Huaxia не пожелала да повдигне обвинения. Най-вероятно от банката се притесняват, че това ще им донесе лоша репутация, а пък и експлойтът вече е елиминиран. Според журналистите, Huaxia се е задоволила с простите обяснения на Киншенг, че той е тествал системата за сигурност и е пазел всички пари. Съдът обаче е на друго мнение и затова програмистът е изправен пред присъда от десет и половина години затвор. Доводите за обвинението са, че той е прехвърлил парите в частна сметка (не в Huaxia), и част от тях са били инвестирани в стоковата борса.

За разлика от многобройните мащабни кражби от банкомати из целия свят, случаят на Киншенг е много по-малък, но определено има леко комедиен привкус.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари