fbpx
17 C
София

Програмите и конкурсите на EIT промениха живота на повече от 200 иновационни екипи през 2018 г.

Най-четени

Награди за 200 000 евро бяха раздадени и предстоят още през 2019 г

EIT (Европейски институт за иновации и технологии) промени живота на иновативните екипи, работещи по проекти, които ще променят живота ни в бъдеще. Повече от 200 екипа кандидатстваха за акселераторните програми на EIT, свързани със здравето, суровините и храните и получиха над 200 000 евро безвъзмездни средства и участваха в програмите за обучение, които подкрепят компании или иновативни екипи в стартирането на собствен бизнес и ги насочват в процеса на развитие на бизнеса и навлизане на външни пазари.

Целта на EIT е да насърчи иновациите в Европа чрез стартъпи, които са готови да революционизират пазара на ЕС. През 2018 г. над двойно повече отбори кандидатстваха за програмите спрямо 2017 г. и EIT планира да продължи своите програми като EIT Jumpstarter – силно селективна и конкурентна програма, която отваря вратите към европейските пазари и свързва участниците с обширните мрежа на Общността на знанието и иновациите – ОЗИ (Knowledge and Innovation Community – KIC). EIT предоставя програми за иноватори в различни етапи на развитие: от ранна идея, до фирми, готови да навлязат на чужди пазари.

„Надявам се, моите изследвания един ден да се пренесат от лабораторията в реалния свят“

Тази година 67 екипа се включиха в конкурса „Съвместни бизнес идеи“ (Joint Business Ideas), предварителна акселераторна програма на EIT Health, EIT Food и EIT RawMaterials и участваха в двудневен лагер. Това са екипи с научен опит, но малко или никакви бизнес познания. По време на програмата получиха основни предприемачески умения и познания за сегментацията на пазара, разработиха собствени ценови предложения, получиха финансово образование и работиха над своето конкурентно предимство, като в края на двудневните интензивни обучения подготвиха и първите си платформи за кандидатстване за финансиране.

21 екипа бяха избрани да преминат към индивидуализираните програми за тематично образование и наставничество на EIT – 5 от здравеопазването, 6 от сферата на хранителните продукти и 10 от сектора на суровините, от които 5 в първичното производство на суровини и 5 във вторичното производство на суровини.

По време на курса индивидуални наставнически програми, съобразени с техните нужди, стартъпите усъвършенстваха своите бизнес планове, научиха как да идентифицират и намират своя потенциален клиент, инвеститор или партньор. През ноември на финала Joint Grand Final екипите застанаха пред международно експертно жури, където първите награди в сектора на храните и здравеопазването бяха в размер на 10 000 евро, вторите – 7 000 евро, а третите – 5 000 евро. Победителите в първичното и вторичното производство на суровини получиха 1-ви награди от по 10 000 евро, 2-ри награди от по 5 000 евро и 3-ти награди от по 2 500 евро всяка.

Насърчаването на иновативните малки средни предприятия (МСП) допринася за създаването на работни места, което повишава конкурентоспособността на Европа

В началото на 2018 г. EIT Health обяви конкурси в 3 различни акселераторни програми за безвъзмездни средства в размер на 135 000 евро. Това са наградите InnoStars Awards, програмата за обучение и конкуренция в областта на здравето European Health Catapult и програмата HeadStart Funding за финансиране на микро- и малки предприятия, спинофи и стартъпи с минимум жизнеспособен продукт (MVP) или прототипи. Акселераторните програми и програмите за обучение на EIT Health подпомагат компаниите и им помагат в развитието на бизнеса и навлизането на чуждестранни пазари, като използват изключителния потенциал за иновации и познания за пазара на своята мрежа от водещи европейски здравни и фармацевтични компании, университети за природни науки и изследователски институции.

Победителят от наградите InnoStars Awards, избран сред повече от 1000 кандидати, е литовска компания Oxipit, която спечели 25 000 евро за валидиране на продукта си. Oxipit прилага изкуствен интелект в образната диагностика. Те са разработили набор от инструменти за гръдните рентгенови снимки, покривайки почти всички патологии и генерирайки доклади, сякаш написани от рентгенолог.

HeadStart Funding, създаден да привежда компаниите до етап на готовност за инвестиции, излъчи две първи награди в областта на InnoStars на стойност 12 000 евро всяка за италианския екип HeartWatch и латвийският Koatum. HeartWatch е SaaS решение, което изпраща „умни“ сигнали на най-близкия болногледач, като по този начин повишава безопасността на пациентите. Той използва собствена комбинация от съвременна компютърна визия и интелигентен анализ, базиран на машинно обучение, за да проверява състоянието на пациенти, които са оставени без надзор, като разчита на обикновени оптични сензори.

Koatum е компания за медицинска технология, предлагаща адаптивни биоактивни разтвори за предотвратяване на възпаление и ускоряване на костната интеграция за по-бързо и безболезнено възстановяване.

European Health Catapult има за цел да подкрепи най-добрите стартъпи в областта на цифровото здраве, медициските технологии и биотехнологиите в Европа. След менторските програми 42 регионални победители се  състезаваха на полуфиналите: конкурса за биотехнологии в Льовен, Холандия; конкурса за медицински технологии в Гренобъл, Франция и този за цифрово здраве в Ерланген, Германия.

Те бяха оценявани въз основа на готовноста им за пускане на пазара и очакваното въздействие на техните здравни иновации. Най-обещаващите 22 стартиращи фирми бяха поканени да се състезават на финалите по време на EIT Health Summit на 4-5 декември 2018 г. в Лодз, Полша, където бяха излъчени топ 3 победители във всяка категория.

„Горди сме, че стартиращи фирми от InnoStars спечелиха награда във всяка категория от този селективен европейски конкурс“ – каза Болаж Фюриеш, управляващ директор на EIT Health InnoStars.

SyNoesis, стартъп, разработващ лекарство за болестта на Паркинсон, спечели първата награда в категорията „Биотехнологии“. NeuroPsyAI – изкуствен интелект за по-ранно откриване на признаци на невродегенеративни заболявания, спечели втора награда в „Дигитално здраве“. Hydrustent – сатртъп, създал биоразградим, антибактериален и индивидуален стент, получи трета награда в категорията „Медицински технологии“.

 През 2019 г. EIT Health прецизира и разширява своите програми

През 2019 г. EIT Health ще продължи сътрудничеството си с EIT Food и EIT RawMaterials в програмата EIT Jumpstarter – силно селективна и конкурентна програма, насочена към развитие на бизнес умения, която отваря вратите към европейските пазари и свързва участниците с обширните мрежи на ОЗИ (Общност на знанието и иновациите – Knowledge and Innovation Community (KIC)).

90 отбора от 3-те тематични сектора ще бъдат поканени да се включат в програмата (по 30 от всяка сфера), а най-добрите 18 отбора ще отидат на финал (по 6 от всяка тематична категория) и ще се състезават за парични награди до 10 000 евро

Jumpstarter е идеален за екипи с иновативни бизнес идеи, които искат да развият своите бизнес умения и да бъдат готови да лансират своят стартъп в края на програмата. Конкурсите ще се открият в началото на следващата година.

При наградите InnoStars Awards, примерите за най-добри практики, събирани и използвани през годината, ще бъдат концептуалната база за етапите на програмата през 2019 г. EIT Health би искал да привлече стартиращи фирми с прототипи или продукти и юридически лица с цел да ги подготви за навлизане на пазара. Поканата за участие в тази програма ще бъде обявена до 28 февруари, а след процедурата за подбор, избраните кандидати ще бъдат подготвени по време на два обучителни лагера и поредица от професионални обучения през годината за окончателния конкурс, който ще се проведе през ноември.

Стартъпите могат да бъдат подготвени от академични и индустриални експерти и натрупаният през тази година опит не само може да доведе до успешно участие в конкурса, за да могат те да се придвижат до следващия етап на EIT Health, но и до успешното им навлизане на пазара.

По-нататъшните етапи от ще продължат и през 2019 г. с цел да се намали времето за пускане на пазара на стартиращите компании, както е в случая с конкурса Headstart и да се подпомогне преминаването на разработени стартъпи в скейлъпи, както е в случая на конкурса Catapult.

Програмите на EIT Health за създаване на бизнес, които подпомагат МСП да навлязат на местни или чуждестранни пазари, ще продължат да предоставят общо над 600 000 евро през 2019 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини