fbpx
19.8 C
София

Програмни езици: Защо този стар фаворит е отново във възход

Според един от изследователите на езиците за програмиране, един отдавнашен избор за кодиране е отбелязал неочакван ръст на популярността си през изминалата година

Най-четени

Според един от изследователите на езиците за програмиране, един отдавнашен избор за кодиране е отбелязал неочакван ръст на популярността.

Фирмата за тестване на софтуер Tiobe, която ежемесечно следи популярността на огромния набор от езици за програмиране, достъпни за разработчиците на софтуер, избра C++ за език за програмиране на 2022 година.

Въпреки че е поставен на трето място в индекса на Tiobe за януари 2023-та, популярността на C++ се е повишила по-бързо от всички останали езици през миналата година – с 4,26% в сравнение с януари 2022 година, съобщиха от компанията.

На второ място тази година е вторият по популярност език C, чиято популярност е нараснала с 3,82%, и водещият език Python, чиято популярност е нараснала с 2,78%. След като падна от трето място, Java вече е на четвърто място с ръст от 1,55 %.

„Причината за популярността на C++ е неговата отлична производителност, като същевременно е обектно-ориентиран език от високо ниво. Благодарение на това е възможно да се разработват бързи и огромни софтуерни системи (над милиони редове код) на C++, без непременно да се стига до кошмарна поддръжка“, казва изпълнителният директор на Tiobe Пол Йенсен.

Той приписва нарастването на популярността на C++ и на сравнително скорошната актуализация на C++20 през декември 2020 година. Това е последната версия на C++, която е стандартизирана от Международната организация по стандартизация (ISO) и въвежда интересни функции, като например модули. C++ е създаден през 1985 година от датския компютърен учен Бярне Строуструп.

C++ е основният език, използван за създаването на Chrome, и е ключов език, заедно със C, за проекта с отворен код Android. C++ е популярен и в системното програмиране, автомобилната индустрия, финансовия сектор и разработването на игри.

Що се отнася до индекса Tiobe, Йенсен отбелязва, че популярността на C++ е нараснала с публикуването на стандарта C++11 през 2011 година, което е първото му значително увеличение от 1998 година насам.

„Приемането на този нов стандарт [C++11] отне няколко години, тъй като нямаше налични компилатори на C++, които да поддържат новата дефиниция на езика. Заради C++11 C++ бавно се изкачваше нагоре в индекса Tiobe, след като беше в постоянен спад от 2001 година насам. Вторият крайъгълен камък е неотдавнашната публикация на C++20“, отбелязва Йенсен.

Йенсен също така отбелязва, че съперникът на C++ – Rust – отново влезе в топ 20 (като преди една година беше класиран на 26-то място), но казва, че „този път изглежда, че това е истинско“, което предполага, че сега той може да заеме стабилна позиция в топ 20.

Профилът на Rust се повиши през изминалата година, след като беше официално приет за версия 6.1 на ядрото на Linux, което разчисти пътя за писане на драйвери на Rust.

В много отношения C++ е интересен избор за език на годината на Tiobe. Марк Русинович, главен технически директор на Microsoft Azure, заяви наскоро, че разработчиците трябва да избягват използването на C или C++ в нови проекти и вместо това да използват Rust заради предимствата му по отношение на безопасността на паметта, като дори призова индустрията да обяви тези езици за отпаднали.

Проектът с отворен код за Android, който прие Rust през 2021 година, се справя с приемането на Rust, като оставя съществуващия код на C или C++ на място, но пише нов код на Rust. Инженерите му взеха това решение, след като установиха, че Rust може да постигне безопасност на паметта, като същевременно осигурява производителност, еквивалентна на тази на C и C++.

Дори NSA (Националната агенция за сигурност) наскоро каза на разработчиците да помислят за преминаване от C и C++ към език за програмиране, който е безопасен за паметта, като C#, Go, Java, Ruby, Rust и Swift.

Първите 10 езика в индекса на Tiobe за януари 2023 година са: Python, C, C++, Java, C#, Visual Basic, JavaScript, SQL, език за асемблиране и PHP.

Топ 20 се допълва от: Swift, Go, R, Classic Visual Basic, MATLAB, Ruby, Delphi, Rust, Perl и Scratch.

Tiobe казва, че класацията й се основава на броя на квалифицираните инженери в световен мащаб, курсовете и доставчиците от трети страни. Освен това тя използва популярни търсачки за изчисляване на рейтингите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини