Специалистите на Kaspersky Lab публикуваха информация относно малуер за банкомати с име Cutlet Maker. Първоначално вирусът се е рекламирал и разпространявал на нелегалния пазар AlphaBay, затворен от специализираните органи. Сега неговите създатели стартираха собствения Onion-сайт ATMjackpot, на който продават усъвършенстваната версия на Cutlet Maker.

Рекламата на малуера демонстрира, че Cutlet Maker може да се използва в различни модели банкомати, като не се налага никакви взаимодействие с потребителя и неговите данни. Но е необходим физически достъп до банкомата и по-точно, до неговия USB порт, което може и да е по-удачно от взривяването на сейфа на устройството.

Мошениците са направили и видеоклип, демонстриращ работата на малуера.

Малуерът за банкомати Cutlet Maker в момента се продава при цена $5000. За тези пари се предлага комплект, съдържащ програмата Cutlet Maker – основният компонент, самия малуер; приложението Stimulator, показващо колко купюри има в касетите на банкомата и c0decalc – несложно приложение за генериране на кодове за малуера. Анализът на кода от Kaspersky Lab показва, че трите програми може да са написани от различни хора.

Междувременно се появи нова версия на малуера без c0decalc, в която генерирането на кодовете става чрез уеб-сайт на хакерите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за