Продажбите на компютри по празниците – слаби въпреки Windows 8

3
28

Анализаторите на пазара се надяваха, че пуснатата през октомври нова версия на Windows ще подпомогне продажбите на персонални компютри по време на коледните и новогодишните празници. Е, празниците свършиха, но докладите показват, че надеждите им не са били оправдани. Всъщност, „разбити“ би била по-точна дума. Продажбите на компютри през четвъртото тримесечие са отбелязали рекорден спад от половин десетилетие насам.

През същото тримесечие производителите на компютри са продали само 89,8 милиона бройки по цял свят – с 6,4% по-малко от същото тримесечие година по-рано. Годишните продажби са спаднали от 364 милиона през 2011 година до 352 милиона през 2012-та. Това е спад от 3,2%.

Защо, въпреки Windows 8, продажбите на компютри продължават да намаляват? Според анализаторите, ситуацията е комплексна. От една страна стои икономическата криза, а от друга са всички тези таблети и смартфони, които много специалисти считат за враг на персоналния компютър. От фирмата IDC добавят и друга причина – производителите на компютри не са се постарали достатъчно да представят на пазара нов интересен хардуер, който да се възползва максимално от възможностите на Windows 8. Според същата фирма, ситуацията ще остане непроменена и през 2013 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари