Продажбите на смартфони бележат неочакван ръст

0
1158

Пазарът на смартфони изненадващо бележи ръст за първи път от първото тримесечие на 2018 г., според нови данни на IHS Markit, като лидери са Samsung и Huawei.

След години на растеж, производителите на смартфони трябваше да се справят със свиващите се доставки, причинени от повишаването на цените, удължаването на живота на устройствата (експлоатационния цикъл) и пренасищането от модели на пазара. Също така има опасения, че темпото на иновациите се е забавило значително, което означава, че много потребители се радват на едно и също устройство по-дълго време, тъй като на пазара не се предлага нещо съществено по-различно или революционно.

Пристигането на новите форм фактори и 5G се очаква да осигури увеличение на продажбите през следващите години, но изглежда някои производители го усещат и в момента.

Какъв точно е подемът?

IHS отчита, че Samsung все още е най-големият производител на смартфони в света, доставяйки 78 милиона смартфона през периода – годишното увеличение е с 10 на сто – и увеличава пазарния си дял с 2 процентни пункта до 2 на сто.

Делът на корейския производител пада поради силната конкуренция от страна на китайските доставчици, но обновената серия Galaxy A от среден клас увеличава обема на продажбите, които помага картината да се подобри.

Huawei преживя трудна година благодарение на забраната за работа на САЩ, с която Доналд Тръмп на практика вкара компанията в черния списък, с което ограничи правото на американските предприятия да правят бизнес с тях. Въпреки това обаче, на вътрешния пазар доставките скачат с 14,8 милиона единици до общо 66,88 милиона – огромен ръст от 28 на сто, който изглежда чутовно на фона на всички проблеми. Това е най-големият брой продадени устройства на тримесечие, който компанията някога е реализирала.

Според анализаторите дейностите в Западна Европа вероятно ще се съсредоточат върху сегашните модели, които все още могат да използват услугите на Google и че санкциите в крайна сметка биха могли да окажат влияние.

„Силните позиции на Huawei в родния пазар, които са повече от продажбите извън Китай, компенсираха търговските проблеми, които причиниха американските санкции. Но на Huawei е забранено да включва Google Mobile Services на нови смартфони оттук нататък. Стартът на серията Mate 30 беше първият знак, че устройството на Huawei ще бъдат без услуги на Google. Huawei ще се сблъска с нарастващи трудности на някои пазари, ако новите им модели не могат да използват услугите на Google.“

Къде се намират iPhone на пазара?

Apple все още е третият най-голям производител на смартфони в света, доставящ 45,9 милиона броя, като компанията бележи спад от 2,1 %. Въпреки това пазарният дял нарасна с 2 пункта, до общо 13 на сто и се очаква продажбите да се увеличат благодарение на конкурентните цени на iPhone 11 и намаленията на по-старите модели.

Стратегията на Apple се измести през последните години, с акцент върху предоставянето на услуги на месечен абонамент – музикални, игрови, новинарски и телевизионни.

Xiaomi, Oppo и Vivo се бориха през периода поради агресивния стремеж на Huawei към китайския пазар, и насочиха продажбите си извън родината, за да постигнат ръст. Индия се очертава като основно поле на битките.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за