Продажбите на смартфони са намалели с 20% за първото тримесечие

0
128

Глобалните продажби на смартфони за крайни потребители са намалели с 20,2% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период миналата година, според Gartner Inc. Световната здравна криза, породена от COVID-19 в съчетание с икономическата несигурност, породена от пандемията, са довели до срив в търсенето на смартфони, тъй като през първото тримесечие на 2020 г. потребителите масово намаляват разходите си и спират да харчат за несъществени продукти.

„Пандемията от коронавирус накара глобалния пазар на смартфони да изпита най-лошия си спад досега. Повечето от водещите китайски производители и дори Apple са силно засегнати от временните затваряния на техните фабрики в Китай намалените потребителски разходи поради несигурността на доходите.“

Samsung, Huawei и Oppo отчитат най-голям спад, като трите компании се нареждат на челни позиции в класацията на най-големите доставчици на смартфони.

Всичките пет най-големи производители на смартфони отчитат спад през първото тримесечие на 2020 г., с изключение на Xiaomi, както може да видите от таблицата по-горе. Силните продажби на подбранда Redmi на компанията Xiaomi доведоха по-добри резултати за дружеството. Въпреки че продажбите на смартфони Samsung са намалели с 22,7% през първото тримесечие на 2020 г., компанията все още поддържа първо място с 18,5% пазарен дял.

Таблица 1. Продажби на смартфони в световен мащаб за крайни потребители за първото тримесечие на 2020 г. в хиляди броя:

Поради закръгляването някои цифри може да варират.

Samsung опитваше да поддържа глобалните си продажби с новата си флагманска серия смартфони, но техният неподготвен за условия на пандемия онлайн канал за дистрибуция в комбинация с финансовата криза и блокирането на търговските центрове и веригите за доставки доведе до много по-слаби продажби от планираното.

„COVID-19 оказа негативно влияние на продажбите на смартфони на Samsung през тримесечието. Въпреки това, спадът можеше да бъде много по-голям. Ограниченото присъствие в Китай и разположените на производствените фабрики и мощности извън страната, откъдето избухна коронавирусната епидемия, предотвратиха по-сериозен спад на продажбите“

Huawei отчита най-голям спад сред петте най-големи световни производители на смартфони през първото тримесечие на 2020 г. Продажбите на смартфони спаднаха до 42,5 милиона бройки, който спад представлява 27,3% спрямо същия период миналата година. Въпреки спадът обаче, Huawei се задържа като вторият най-голям доставчик на смартфони в света с 14,2% пазарен дял.

„Huawei ще има предизвикателна година. Тя беше заета с разработването на екосистемата на Huawei Mobile Services (HMS), което в дългосрочен план ще бъде ефективна инвестиция, но спадът в продажбите е неизбежен, тъй като компанията е силно зависима от Китай.“

Въпреки че Apple не е толкова зависима от Китай, колкото Huawei, Oppo или Vivo, тя също се сблъска с ограниченията във веригите за доставки и затварянето на физическите магазини и търговски представители, което се отрази негативно на продажбите на iPhone през първото тримесечие на 2020 г. Въпреки това, въздействието на пандемията беше по-малко значително, отколкото другите доставчици. Продажбите на iPhone намаляват с 8,2%, които се равняват на 41 милиона бройки по-малко за първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период миналата година. Друго предимство на компанията от Купертино е представянето на по-евтиния и бюджетен iPhone SE 2020, който се появи в отличен момент на стагнация на пазара.

„Apple започна със силно представяне в началото на година благодарение на новата си продуктова линия от 2019 г., която беше силно търсене в световен мащаб. Ако епидемията от COVID-19 не беше избухнала, доставчикът на iPhone вероятно щеше да постигне забележителни резултати и щеше да отчете рекордни нива на продажбите през тримесечието. Прекъсванията на веригата за доставки и намаляването на покупателната готовност на потребителите доведоха до тази негативна тенденция през февруари“, казва Анет Цимерман, вицепрезидент по научните изследвания в Gartner.

„Възможността на Apple да обслужва клиенти чрез своите онлайн магазините и производството ѝ се върнаха към нормалното си функциониране в края на март, което помогна за възстановяване на по-ранните положителни темпове на растеж на продажбите през последните два месеца.“

Продажбите на смартфони от производителя Oppo спадат с 19,1% през първото тримесечие на 2020 г. Затварянето на магазините обаче не е повлияло бранда значително, тъй като един от стратегическите методи на марката е да продава смартфоните си предимно и основно чрез онлайн магазини, вериги за доставки и партньори.

Изглежда 2020 г. ще бъде наистина тежка за пазара на смартфони предвид финансовата несигурност и извънредното положение, което почти всички страни бяха въвели и някъде продължава да действа. Някои анализатори спекулират, че през втората половина на 2020 г. можем да очакваме намаляване на цените на смартфоните, но това са по-скоро любителски прогнози, тъй като няма индикации производителите да обмислят подобна стратегия. Единственото, което навярно би могло да се случи, е намаляването на темповете на поскъпване на смартфоните. Всички се вълнуват колко ли ще струват следващите смартфони на Apple iPhone 12 и дали цените ще бъдат увеличени, ще останат същите или дори ще бъдат намалени, като последното е наистина малко вероятно. Потребители от форумите на XDA очакват крайния спад на продажби на смартфони за годината дори да се увеличи. Статистическите сведения сочат, че досега не сме имали по-голям пазарен спад през последните години.

Цитираната информация идва от последния доклад на Gartner озаглавен: „Пазарен дял: персонални компютри и мобилни телефони, актуализация към 1Q20.“ 

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари