fbpx
5.2 C
София

Продължават полемиките около DRM

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Тези дни духовете в интернет пространството бяха разбунени за пореден път около деликатната тема за интегрирането на специфични стандарти за защита на съдържанието в Мрежата, което според някои ще засегне начините, по които функционира WWW.

Консорциумът на Световната мрежа или The World Wide Web Consortium (W3C) е подложен на сериозно напрежение и то не от вчера, от страна на доставчиците на съдържание за въвеждане на по-строги защити, обезпечаващи неприкосновеността на защитата от копиране на съдържание в спецификациите на HTML5.1 – ход, който според немалко специалисти и критици ще доведе до една „затворена“ Мрежа.

През миналата седмица, директорът на W3C сър Тим Бърнърс-Лий обяви своето становище по въпроса, заявявайки, че органът, който определя основните стандарти ще продължи имплементирането на EME (Encrypted Media Extension) протоколът в HTML 5.1. Независимо от това, че хората в стандартизиращият орган са наясно с полемиките около EME, те вярват, че технологията има място в спецификацията.

Това, което се очаква да стане с EME е, че благодарение на него, праводържателите на съдържанието ще могат да вграждат в уебстраници видео, което да е защитено от технология за управление на дигиталните права по техен избор. EME е продукт на усилията на Netflix, Google и Microsoft, които решиха, че е нужно да съществува стандартизиран механизъм за прилагане на рестрикции към използването на съдържанието.

Продължавайки работата си по EME, от W3C заявиха, че те не са променили становището си от май месец, когато HTML Working Group публикува документ, в който разглежда своите виждания относно развитието на EME.

„Различните издатели ползват Мрежата по различен начин. Някои избират да направят достъпно съдържанието безплатно, други предпочитат да имат контрол над достъпа“, заяви Джеф Джафе тогава в блога на организацията. „Повечето хора биха се съгласили, че по принцип отделните хора и институциите би трябвало да имат правото да ограничават достъпа до защитена с авторски права информация или да изискват определена сума за осигуряването на достъп до съдържание, чиито права те притежават.

Доставчиците на съдържание днес могат да защитават своята собственост чрез използването на проприетарна технология, като да речем Microsoft Silverlight и Adobe Flash. Но по думите на критиците на въвеждането на стандарта, W3C отваря вратите към нещо повече от защитата на видеосъдържание в бъдеще.

Едни от най-яростните противници на технологията са хората от Фондация „Електронна граница“ (Electronic Frontier Foundation, EFF), които заявяват, че това, което днес ограничава достъпа до видеосъдържание ще доведе след време до ограничаването над изображения и текст, които хората са свикнали да запазват, копират и вмъкват. Даже кодът би могъл да бъде „заключен“, така че уеб приложения да могат да бъдат изпълнявани, но не и изследвани онлайн.

„Една мрежа, в която не може да изрязвате и вмъквате текст, в която браузърът ви не може да запази едно изображение, при която „позволената“ употреба на запазените файлове бива наблюдавана извън браузъра; където JavaScript елементите биват заключени в „непрозрачни гробници“ и даже, една мрежа, в която ние не може да използваме възможността за „View Source“ в някои сайтове е една много по-различна Мрежа от тази, която имаме днес“, заявява Дани О’Брайън, директор на EFF в блога на Фондацията.

Други от критиците, като членът на Фондация „Свободен софтуер“ (Free Software Foundation, FSF), блогър и писател Кори Доктороу отиват по-далеч, заявявайки, че W3C и Бърнърс-Лий са „се хванали на лъжата, че Холивуд ще изостави Мрежата и ще се премести някъде другаде (AOL?), ако те не променят дизайна на отворения Интернет, тъй че да може да обслужва най-последната им схема за увеличаване на доходите“.

Едно от най-големите притеснения на критиците на DRM е, че тя е пречка за хората да се насладят пълно на съдържанието, като в същото време тя не прави нищо особено по отношение на пиратството.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Naminator_X_
Naminator_X_
8 години

Ех този Гугъл бе. Големи ангелчета, голямо нещо 🙂 Да ги оплаче човек, искали DRM във видеото, мале мале. Нищо де, нали си имат цяла армия идиоти да им лижат задниците (говоря за фендроидчетата) 🙂

Don’t be evil а? Май от както се пенсионира еврейна само простотии правят 🙂 Егаси куриоза

Нови ревюта

Подобни новини