Продължава изтичането на въздух от МКС

7
2501

На 27 декември тази година руските космонавти съобщиха, че отново има изтичане на въздух от Международната космическа станция. Те отново са регистрирали спадане на налягането в междинната камера на модула звезда на руския сегмент на МКС.

Преди това междинната камера бе херметизирана в продължение на почти едно денонощие. В началото на седмицата сензорите в камерата показаха, че за изминалите 18 часа налягането в нея е спаднало от 730 на 620 милиметра живачен стълб. Миналата седмица космонавтите съобщиха, че налягането в този шлюз е стабилизирано. Но сега междината камера отново започна да изпуска въздух.

Тази междинна камера е предназначена за прехвърляне на космонавтите от модула Звезда към космическите кораби Союз или Прогрес, които са скачени с Международната космическа станция. В този отсек има два илюминатора, като космонавтите няколко пъти проверяваха тяхната херметичност и не можаха нищо да открият.

На 18-ти декември 2020 година руските наземни специалисти предупредиха космонавтите, че заради това изтичане свършват резервите от въздух, предназначени за възстановяване работното налягане на изкуствената атмосфера в МКС. Роскосмос от своя страна няколко пъти заяви, че това изтичане не е опасно за екипажа и за функционирането на станцията.

През месец февруари 2021 година товарният космически кораб Прогрес МС-16 ще достави на Международната космическа станция специализиран ремонтен комплект за херметизация на всички елементи на тази междинна камера. Едновременно с това корабът ще достави и допълнителни запаси от кислород.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари