Проектът FlyAI: изкуствен интелект осигурява съществуването на колония от мухи

1
858

Вече над един месец колония от мухи в град Дулут, щат Минесота, изцяло зависи от ИИ. Това е самообучаваща се слаба форма на изкуствен интелект, която изцяло и напълно осигурява живота на насекомите в специален съд. Новият ИИ се учи да им дава храна във вид на сухо мляло със захар и вода.

Животът на насекомите зависи от това, доколко коректно компютърът идентифицира обекта, разположен пред камерите. Ако системата разпознае, че това е муха и реши, че насекомото има нужда да се подкрепи, то мухите получават каквото е необходимо. При грешка, мухите не получават храна и вода и ще страдат (доколкото това може да се каже за мухите) от глад и жажда. Проектът получи името FlyAI, а неговият автор го възприема като някаква пародия на управлявана с помощта на компютър колония от хора.

flyai-3

Създател на този странен проект е професор Дейвид Боуън ( David Bowen) от университета в този град. Той счита, че хората трябва предварително да се замислят, какъв ще бъде истинският ИИ, за да няма проблеми след това. Според професора, по този начин е възможно да се създаде ИИ, който да е полезен за хората и да не им вреди.

technology background  with robot  android women

Централен елемент на FlyAI е самообучаващата се невронна мрежа. Новият ИИ няма начална база от познания и се учи чрез проби и грешки. Но ето че вече повече от месец, мухите в този проект се чувстват превъзходно.

Много учени побързаха да кажат, че това е един смешен експеримент, но създателят на FlyAI съвсем не счита така. Освен всичко друго, професорът е искал да привлече вниманието на обществеността към изкуствения интелект. И по всичко личи, успя. Боуън счита, че за да бъде безопасен за човека ИИ трябва да осъзнае ценността на живота.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари