fbpx
12.8 C
София

Проектът KDE представи графичната среда Plasma Bigscreen за телевизори

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Създателите на KDE представиха първата тестова версия на графичната среда Plasma Bigscreen, която може да се използва като платформа за телевизионни приставки и смарт телевизиори. Първият тестов дисков образ с размер 1,9 GB е подготвен за миникомпютрите Raspberry Pi 4. Компилацията се базира на ARM Linux и някои пакети от проекта KDE Neon.

Потребителският интерфейс е специално оптимизиран за големи екрани и управление без клавиатура. Добавена е система за гласово управление, както и виртуален помощник, който се базира на сорс кодовете от проекта Mycroft. За управление с помощта на глас се използва гласовия интерфейс Selene и свързания с него бекенд, който може да бъде стартиран и на собствен сървър. За разпознаване на речта потребителят може да избере енджина Google STT или Mozilla DeepSpeech.

Освен чрез глас, графичната среда може да се управлява с помощта на дистанционно, включително и от дистанционното към телевизора. Поддръжката на различни дистанционни е реализирана с помощта на библиотеката libCEC, която дава възможност и за управление на различни устройства, включени към HDMI порта. Поддържа се режим на симулация на компютърна мишка за дистанционното и възможност за използването на вградените в дистанционното микрофони за подаване на гласови команди. Освен дистанционни за телевизори, могат да се използват и USB/Bluetooth дистанционни, като например G20 / W2. Разбира се, поддържа се работата със стандартни клавиатура, мишка и микрофон.

Платформата поддържа както специално подготвени медийни приложения, така и традиционните десктоп програми за KDE, компилирани за Bigscreen. За достъп и работа със софтуерния мениджър е предложен нов интерфейс, предназначен за управление с помощта на глас или с дистанционно. Проектът представи собствения каталог с приложения pps.plasma-bigscreen.org. За сърфиране в Глобалната мрежа се използва уеб браузъра Aurora, базиран на енджина WebKit.

Основни особености на новата платформа

  • Лекота на разширяване възможностите на Plasma Bigscreen. Смарт помощникът Mycroft манипулира своите умения (skills) и по този начин дава възможност потребителят да задава собствени гласови команди, с които да се изпълняват точно определен кръг от задачи. Така например думата „Времето“ може да се използва за показване на метеорологичната прогноза или прогнози, а „Готвене“ може да даде информация за кулинарни рецепти, клипове и помощни кулинарни материали. Проектът Mycroft се предоставя с колекция типови умения, за създаването на които може да се използва графичния фреймуърк Qt и библиотеката Kirigami. Всеки програмист може да подготви свой собствен комплект от подобни умения с помощта на Python и QML

  • Превръщане на стандартната десктоп среда Plasma в графична среда, която може да се управлява от дистанционното на телевизора. Дадена е възможност на дизайнерите да експериментират с най-различни нови подходи за взаимодействие с потребителя
  • Комфортно гласово управление и възможност за използване собствен домашен сървър за гласовите команди

  • Проектът е създаден и се поддържа от KDE общността

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини