Проектът Mars One фалира и не може да изпрати хора на Марс

11
2477

Акционерното дружество Mars One Ventures, което финансираше проекта Mars One за изпращането на колонизатори на Марс, обяви банкрут. Проектът приключи, без да бъде изстреляна дори и една ракета.

Проектът Mars One фалира. Информацията публикува потребител на форума reddit, който даде и линк към швейцарския търговски регистър. Сега всички обсъждат, как така нищо не се получи и не бе осъществен полет до Марс.

Проектът включва комерсиалната Mars One Ventures и некомерсиалния фондация Mars One Foundation. Фалира Mars One Ventures, която навремето имаше капитал от $100 милиона. Сега Engadget съобщи, че единствените средства на проекта са 20 000 паунда в сметката на британския филиал. Основателят на проекта Бъз Ландсторп каза пред Engadget, че некомерсиалната фондация продължава да работи, но няма средства на каквито и да било реални действия. Ландсторп се надява, че ще „намери решение“ на проблема.

Идеята на Ландсторп още от самото начало предизвикваше съмнения. Проектът стартира в Холандия през 2012 година. Предвиждаше се изпращане на колонизатори с еднопосочен билет до Марс. Финансирането на проекта се осъществяваше чрез телевизионно шоу, което в реално време щеше да показва живота на първите заселници на Червената планета.

Но през 2012 година нямаше технически възможности за изпращането на хора на Марс. Едва днес се разработва ракета с необходимата мощност за транспортиране на хора до Червената планета. Освен това, Ландсторп не е специалист по космически технологии и никога не е привличал други специалисти от космическите агенции.

Да си припомним, че Илън Мъск започна да изгражда SpaceX с търсенето на многомилионни инвестиции. В началото той се опита да закупи съветски балистични ракети, но не можа. След това нае редица специалисти на НАСА, които му помагаха в изграждането на собствената ракета носител Falcon, която може да извежда различни товари в космоса. Според официалната информация, за разработването на втората версия на ракетата – свръхтежката Falcon Heavy, подходяща за полети до Марс, са били необходими около един милиард долара.

Mars One през времето на своето съществуване привлече едва $14 милиона, което е съвсем недостатъчно както за създаването както на ракета от подобен тип, така и за изграждането на марсианска база. Интересно е, че за участие в проекта се записаха над 200 000 доброволци, готови да отидат на Марс без възможност да се завърнат на Земята. От тях се събираха неголеми суми – около $10-$40 за регистрацията. Тези пари бяха една съвсем малка част от цялата сума и не бяха достатъчни и за някоя по-голяма афера.

Но проектът Mars One така или иначе влезе в историята. Като минимум бе проведен грандиозен социален експеримент и стана ясно, колко хора са достатъчно решителни да полетят след своята марсианска мечта и да се махнат от земните проблеми. Но Ландсторп очевидно заблуди стотиците хиляди доброволци и милионите зрители, като непрекъснато даваше неправдоподобни оценки за възможността за полета до Марс, което би могло да стане още през 2020 година и кацането на преселници през 2030-та.

Ландсторп допусна банална грешка при осъществяването на проект от подобен мащаб. Той започна дълга мисия, като се надяваше всичко да се откупи в края, без дори да създаде поне един действащ макет, с който да провери своята идея. Сякаш едно телевизионно шоу може да плати една сложна експедиция до Марс.

Но през 2015 година астрофизикът Джозеф Роше (Joseph Roche) зави, че Mars One няма да има пари за финансирането на полета до Марс, а регистрирането на доброволците е твърде несериозно – кратък тест и интервю чрез Skype. Освен това, експертите на Масачузетския технологичен институт подчертаха, че планът на Mars One за заселването на Марс със сигурност ще доведе до смъртта на всички заселници още през първите дни.

На това Ландсторп реагира, като през месец март 2015 година отложи старта на проекта за 2027 година и по този начин отхвърли всички съмнение в Mars One. А през 2016 година датата бе променена на 2031 година. Съвсем наскоро, през месец юли миналата година Mars One заяви, че са привлечени 12 милиона евро инвестиции. Но от тогава, съобщения за дейността на проекта няма.

Като цяло, фалитът на проекта Mars One може да окаже положително влияние на цялата космическа промишленост, понеже подобен вид съмнителни проекти винаги дават възможност да изпъкнат реалните мисии. Така например, ракетите на НАСА и SpaceX ракети носители с лекота могат да транспортират хора до повърхността на Луната – това е съвсем реалистично, но твърде скъпо и икономически неоправдано. Може да се окаже, че цената на подобен полет може да се окаже значително по-голяма от предвидената, както се случи с космическата програма Space Shuttle.

Има и друг интересен момент. Един от полуфиналистите на проекта Mars One съобщи, че преди около една седмица е получил поредния имейл, който редовно се изпраща на участниците в проекта. В електронното писмо няма и намек за закриването на проекта. Дори напротив, там се казва, че не трябва да се вярва на слуховете за фалит. Освен това, официалният Twitter акаунт на Mars One все още е активен и последният пост в него е публикуван преди седмица, въпреки че компанията официално е призната за фалирала още в средата на месец януари тази година.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
2 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
KokoKuzmanovvМухахаNikolaiХахаха Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ясно
ясно

какво има да се чудят. имало е българин в проекта.научил ги на чалъми как да усвоят едни пари.

жик-так
жик-так

ей това вече е пирамида, а не калто някой анти-Мъсковци говорят за него и за теслата му която е по пътищата и космическата му програма.

don
don

програмата за марс на другаря Мъск, все още са приказки във въздуха.

жик-так
жик-так

имам предвид че човека изстрелва ракети постоянно и строи нови, а не като тях да прибира пари и да не прави нищо.

Пепи
Пепи

Ами то си беше ясно от самото начало че са едно голямо нищо , приказки на вятъра , колко сме ги чували такива.Чудя се колко народ им повярва.Ама така е човек се надява до край.Язък добра идея , но още не сме дорасли.

Палуестиниец
Палуестиниец

Който си мисли, че до 2030 г. ще бъде изпратен човек на Марс да помисли пак.

Хахаха
Хахаха

За тези пари канал през сахар щяхте да прекарате и да я населите. Има кислород има от къде да се вземе вода ,наблизо е и е топличко. Ама не ще ходим на марс,уя да мундържим там на -40° условия абсурдни за живот.. само пари хвърлени за глупости.

Nikolai
Nikolai

Звучи си направо като телефонна измама, само дето е по – креативно и хваща по – големи тъпаци дори и от наще.

Мухаха
Мухаха

Капан за наивници, по-прости и от мишки щото дори си плащат за да бъдат измамени . Когато започна тоя цирк дори имаше 20-30 българи сред кандидат-марсианците и по медиите дори ги описваха като някакви герои .Представители за България на Червената планета .

А иначе някой си напълно джоба , ей така от нищото , само с приказване на глупости .

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Жалко 😢, точно бях стегнал куфара …

Koko
Koko

Още от началото на проекта нещо им куцаше идеята