Проектът OpenZFS премахна думата slave от своя сорс код, понеже е вече политически некоректна

11
502

Матю Арънс (Matthew Ahrens), който е един от двамата първоначални създатели на файловата система ZFS, извърши чистка в сорс кодовете на OpenZFS (ZFS on Linux)  по отношение употребата на думата „slave“ (превежда се и като „роб“), понеже тази дума вече е политически некоректна. Според Матю, последствията от човешкото робство продължават да оказват влияние на обществото и към днешен ден терминът „slave“ в компютърните програми е излишно споменаване на това робство.

Вместо термина „slave“, в ZFS сега се използва думата „dependent“. От видимите още на пръв поглед промени можем да отбележим преименуването на скрипта zpool.d/slaves, който сега се нарича „dm-deps“ по аналогия с „dmsetup deps“. Вместо израза „slave devices“ в документацията и информационните съобщения, сега се използва фразата „dependent (underlying) devices“. Във файла „freebsd/spl/sys/dkio.h“ параметърът dki_slave директно е премахнат от структурата на dk_cinfo без да се предлага замяна. Вместо командата „zpool iostat -vc slaves“ се предлага използването на „zpool iostat -vc size“.

Да напомним, че преди седмица термините whitelist/blacklist (черен списък/бял списък) и master/slave (водещ/подчинен) бяха премахнати от езика за програмиране Go, като същото бе направено и за Python, Drupal, Django, CouchDB, Salt, MediaWiki и Redis.

Интересно е, че в GitHub противниците на тези промени са повече от поддръжниците. Хората, които поддържат тази чистка считат, че премахването на думата „slave“ е правилно, понеже тя кара някои хора да се чувстват унизени. Противниците на всички тези преименувания подчертават, че не е добре да се смесва политиката и програмирането. Ако всяка една дума бъде извадена от контекста, тя може веднага да бъде изтълкувана като оскърбителна.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари