Проектът Pale Moon представи новия браузър Basilisk у платформата UXP

7
643

Създателите на Pale Moon представиха първата публична версия на новия браузър Basilisk, базиран на енджина Goanna – създаден по-рано клон на Gecko, и платформата UXP (Unified XUL Platform), в рамките на която е направена миграцията на останалите компоненти на Firefox от хранилището Mozilla Central, от които са премахнати обвързванията с програмния език Rust.

Представени са версии на Basilisk за Linux (само 64-битовите редакции) и Windows.

В браузъра е осигурена поддръжката на старите допълнения на езика XUL, запазена е възможността за инсталиране на всякакви плъгини с NPAPI интерфейс (включително Unity, Flash и Java), върната е поддръжката на звуковата подсистема ALSA, осигурено е изобразяването на шрифтовете чрез библиотеката Graphite. При това Basilisk изцяло поддържа съвременните технологии, включително ECMAscript 6 стандарта, API WebExtensions, WebAssembly (WASM), HSTS и TLS 1.3.

За разлика от Pale Moon, в Basilisk се използва интерфейса Australis, съответстващ на Firefox 56.

Basilisk е позициониран от своите създатели като експериментален браузър, полигон за развитието на платформата UXP, а разработчиците не гарантират неговата стабилност. През 2018 година браузърът Pale Moon трябва да бъде прехвърлен към новата платформа UXP и Basilisk може да бъде разглеждан като експериментален предварителна версия на Pale Moon.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

7 коментара за "Проектът Pale Moon представи новия браузър Basilisk у платформата UXP"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка