Проектът RAMCloud има амбицията да премахне хард дисковете от сървърните центрове

0
15

Производителността на сървърните центрове и бързината на цялата световна мрежа може да бъде подобрена ако от сървърите бъдат изхвърлени хард дисковете и цялата информация се съхранява само в оперативната памет, позната още като DRAM (dynamic random-access memory). Това всъщност е ясно отдавна, но истинската новина е, че някой всъщност има амбицията да реализира тази идея, информира Mashable.

Джон Устърхаут, който е професор по компютърни науки в Станфордския университет, има амбицията да ускори мрежата. Той е оглавил проекта RAMCloud, чрез който трябва да се създаде ново решение за съхраняване на данни в сървърните центрове, при което цялата информация се намира в DRAM паметта. Инициативата лежи върху идеи, които едновременно разчитат на прости решения и на пръв поглед са непостижими. Всички искаме да съхраняваме цялата информация в изключително бързата оперативна памет на компютрите, но това е невъзможно, защото тя е много скъпа. Затова като дълготрайни хранилища за информация ползваме бавните хард дискове.

Професор Устърхаут е изчислил, че DRAM сървърите ще струват от 50 до 100 пъти повече от машините, които се ползват сега. Две хиляди сървъра могат да осигурят 48 терабайта с DRAM за съхранение на данни, като цената на гигабайт ще бъде около 65 щатски долара. Цената за достъп до ресурсите на секунда вече е друг въпрос. Професорът твърди, че в това отношение DRAM сървърите ще осигуряват услуга, която е от 10 до 100 пъти по-евтина от стандартните носители на информация.

Разбира се, както може да се очаква цената не е единственият проблем при този начин на работа. Възникват множество въпроси за надеждността, достъпността и мащабите, в които могат да работят подобни сървъри. На този етап всичко е само на хартия. При по-нататъшното проучване на идеята вероятно ще възникнат множество непредвидими усложнения.

Екипът зад проекта RAMCloud смята, че по новия начин е възможно да се намали латентността при достъп до данните от 100 до 1000 пъти. Със същите размери ще се вдигне и цялата производителност на системите. Това ще позволи да се използват приложения, които обработват данни с много висока скорост и по този начин цялостната работа на световната мрежа ще се ускори.

Екипът на професор Устърхаут смята, че най-правилният подход за подобряването на производителността на сървърите е радикалният. Това значи да се изключи напълно използването на бавни носители на информация и всички данни постоянно да се съхраняват в бързата памет.

В сайта на Станфордския университет вече е публикувана разработка от 14 страници, където се разглеждат всички подробности, които са известни до момента по проекта RAMCloud. Можете да се запознаете с PDF файла ако последвате тази връзка.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари