fbpx
-0.8 C
София

Проектът Wikiverse: визуализация на информационната вселена на Уикипедия

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Уикипедия е огромен информационен ресурс, в който могат да бъдат намерени отговорите на много въпроси – например, от колонизацията на Марс до главоногите в Мексиканския залив. Статиите са свързани една с друга, а непознатите термини имат линкове, по които може да се намери допълнителна информация. Почти всички исторически имена, термини, видовете животни и растения и още много други имат препратки, по които може да се разбере, какво точно е това.

 

Авторите на проекта Wikiverse нагледно, в графичен вид показват връзките между разделите, подразделите и отделните статии в Уикипедия. Цялата англоезична онлайн-Уикипедия е представена във вид на сфера, в която се намират съзвездията и клъстърите от съзвездия, в които звездите са статии с подобни теми.

Автор на проекта е френският програмист Оуен Корнек (Owen Cornec). Той започна формирането на уики-вселената с 50 000 статии и възнамерява скоро да стигне до 250 000 различни материала. За своя проект Корнек каза: „В тази вселена статиите са свързани с помощта на софтуерна симулация. Милионите свързани помежду си статии формират съзвездията. Статиите с подобни теми се показват във вид на клъстъри“.

Така например, около „звездата“ на Уилям Шекспир са разположени статиите за неговите произведения, за неговия живот, за театъра. Наблизо е разположен материалът за сериала на MTV „Фалшифицирай това“. Колкото е по-голяма връзката между отделните статии, толкова те са по-близо разположени една до друга.

 

Пресмятането на цялата сфера със всичките материали от Уикипедия би отнел твърде много време и Wikiverse се ограничава до 5% от информацията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини