fbpx
16.4 C
София

Проект за „затъмняване“ на слънцето от Бил Гейтс буди притеснение у учените

Най-четени

Милиардерът Бил Гейтс подкрепя финансово развитието на технология за затъмняване на слънцето. Идеята е потенциално да се отрази слънчева светлина извън атмосферата, което от своя страна да подпомогне охлаждането на Земята.

Проектът се нарича експеримент с контролирано стратосферно възбуждане (SCoPEx)

В основата му стоят учени от Харвард, които разглеждат възможността за пръскане с нетоксичния калциев карбонат (CaCO3) на прах в атмосферата. Това е аерозол, който може да отразява слънчевите лъчи. Надеждата им е, че това може да помогне в борбата срещу глобалното затопляне.

Реално идеите за геоинженеринг на слънцето не са от вчера или днес. Широкото им проучване обаче се отлага във годините, защото обществото ги намира за противоречиви. Опонентите вярват, че подобни проекти крият непредвидими рискове. Един от тях е екстремна промяна във времевите модели, точно каквото глобалното затопляне.

Еколозите пък смятат, че успехът на подобен проект може да бъде зелена светлина за безконтролно произвеждане на парникови газове. Без реално да се търси промяна в моделите на консумация и производство, които смятат за първоизточник на проблема.

SCoPEx ще предприеме малка крачка, в рамките на ранен етап от проучването – през юни тази година, близо до малкия град Кируна в Швеция

Там ще бъде пуснат балон, който е натоварен с оборудване и трябва да стигне на височина от 20 километра. При пускането му няма да бъде пръскано с нищо. Ще се провери дали пълноценното управление на балона е възможно, ще се изследват комуникациите и другите елементи по веригата.

Ако това е успешно, ще се премине към втора фаза на експеримента, при която ще се пусне малко количество CaCO3 прах в атмосферата

Дейвид Кийт е професор по приложна физика от Харвард. Той осъзнава, че има много притеснения за геоинженерството като цяло. Признава, че никой не знае какво ще стане със сигурност при пускането на аерозола, докато това не стане и ефектът не бъде изучен.

През 2017 година, той и колегите му пускат доклад, в който разглеждат какво е вероятно да се случи според тях

Смятат, че прахът може да доведе до възстановяване на озоновия слой, чрез взаимодействия с разрушаващи озона молекули. Там казват, че допълнително проучване на този метод и други подобни може да доведе до намаляване на риска и подобряване ефикасността на методи за соларно геоинженерство.

Точното количество CaCO3, което е нужно, за да се охлади планетата е неизвестно

Учените от SCoPEx не могат да потвърдят дали това е най-добрият стратосферен аерозол за целта. Ранните изследвания сочат, че субстанцията има почти идеални оптични свойства. Това значи, че прашинките ще абсорбират много по-малко радиация от сулфатните аерозоли, причинявайки по-малко затопляне на стратосферата.

Когато безопасно и експериментално количество от калциевия карбонат бъде пуснато, балонът ще прелети през него, събирайки информация за атмосферните реакции и записвайки всичко нужно за допълнително разглеждане на процеса.

Франк Койч, наблюдаващ проекта, не знае какво може да донесат резултатите. Перфектният аерозол няма да взаимодейства със стратосферата по никакъв начин. Единственото, което ще направи той е да разпръсне максимално много слънчева светлина и да охлади планетата.

Привърженици на геоинженерството цитират ефектите на изригването на вулкани върху охлаждането

Там в атмосферата навлиза голямо сярна пепел. Изригването на връх Тамбора през 1815 г. в Индонезия води до „годината без лято“, докато изригването на връх Пинатубо през 1991 г. във Филипините понижава средните глобални температури с 0,5 ° С. Междуправителствена комисия по изменението на климата пише в свой доклад, че процедурата на SCoPEx може да доведе до сваляне на глобалните температури с цели 1.5 градуса, и то на цена не повече от 1 до 10 милиарда долара на година.

Тези температурни спадове обаче крият сериозни рискове

  • Много ниските температури през 1815 година водят до изключително лоши реколти, водещи почти до условия на глад.
  • Британски учени обясняват, че стратосферните аерозоли от вулканични изригвания в Аляска и Мексико са потенциална причина са сушата в в африканския регион Сахел

Голям разрив в глобалния климат може да доведе до нежелани последици, въздействайки негативно върху много населени региони и дори да създаде нова криза с бежанци

Дейвид Кийт предлага създаването на рисков фонд, който да компенсира по-малките нации за съпътстващи щети от извършените тестове

Истината обаче е че финансовата компенсация едва ли ще донесе кой знае какъв комфорт на хората, които са разселени от родните си места.

Съединените американски щати, Бразилия и Саудитска арабия блокираха през 2019 оценка на ООН на глобалните планове за геоинженерство

Ще има нужда от международно сътрудничество, за да се оценят рисковете и ползите, да се определят победителите и губещите от един такъв експеримент. И най-важното да се определи как да се продължи, взимайки всичко това предвид по възможно най-обективния начин.

Ако анализираме рисковете от неизвестен характер, които са свързани със слънчевото инженерство, сякаш ли консенсуса е, че членовете на Организация за икономическо сътрудничество и развитие трябва да действат много внимателно. Да продължат да полагат усилия по разработката на икономическо атрактивни технологии за възобновяема енергия и по-екологичен начин на живот, дори да подкрепят проекти като SCoPEx с ограничени и внимателни изследвания и експерименти.

Лудост е светът да разчита единствено на подобни неща за решаването на своите проблеми. Все пак това не е игра на руска рулетка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

36 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини