Проект за създаване на свободна система за разпознаване на човешката реч

0
24


Това е проектът „Open Speech Initiative“, в който се планира събирането на група от програмисти и разработчици, заинтересувани в развитието на качествена и функционална свободна система за разпознаване на човешката реч. Инициативата се развива в рамките на проекта KDE и с нея всеки може да се запознае в speech.kde.org.

Целта на Open Speech Initiative е обединяване усилията на различни изследователи и разработчици в създаване на цялостно направление за универсална система за разпознаване на речта, която да работи с много висока точност и да притежава голям речник. За постигане на тази цел е необходимо обединяване познанията на различни ентусиасти и специалисти – лингвисти, програмисти, специалисти по цифрова обработка на сигналите, математици и други.

Към днешен ден към Open Speech Initiative са се присъединили програмистите от Simon – система за управление на десктопа чрез гласови команди без използване на клавиатура и мишка, както и съоснователя на платформата SonicCloud. Началният вариант на системата вече позволява въвеждането на малки текстове чрез диктовка, разпознават се и командите за преход към нов абзац, вмъкване на значите за пунктуация и специалните символи. Необходимо е повишаване точността на разпознаване на речта.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за