fbpx
-4.1 C
София

Производители на смарт телевизори печелят най-много от следенето на потребителите

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

През 2019 година се появи информация, че смарт телевизорите на Samsung, LG, Vizio и TCL през интервал от 1 секунда правят специални скрийншотове на своите екрани и изпращат тази информация към отдалечен сървър. Според някои специалисти, това е главната причина за поевтиняването на тези устройства последно време. Изданието The Verge още през 2019 година съобщи, че смарт телевизорът струва по-евтино, отколкото подобен телевизор, но без функцията Smart TV. Това вероятно означава че производителите на смарт телевизори са намерили нов начин да реализират печалби.

The Verge съобщи преди две години, че смарт телевизорите вече значително са поевтинели

За съжаление тази ситуация започна да се влошава и през 2021-ва година за редица производители на телевизори следенето на потребителите вече не е допълнителен, а основен източник за приходи.

Към днешен ден някои от производителите на телевизори са изцяло въвлечени в индустрията на интернет съдържанието, онлайн рекламата, маркетинга, големите база данни и разбира се, в търговията с данните на потребителите. Количеството на събираните с помощта на тези платформи данни вече догонва Google и Apple.

Средностатистическият американец прекарва пред телевизора средно по около 3,5 часа на ден. Историята на прегледа на телевизионните програми не съдържа конфиденциални запитвания и заявки, не включва финансови данни, но дава възможност да се състави подробен профил на потребителя.

Производителите на телевизори се възползват от тази възможност, понеже от юридическа гледна точка десетки милиони купувачи на смарт телевизори са „разрешили“ тези данни да бъдат събирани като не са махнали отметката от съответните точки на менюто при първоначалната настройка.

По този начин смарт телевизор на Vizio уведомява, че ще се правят скрийншоти на екрана и тази информация ще се изпраща към отдалечен сървър, като по подразбиране тази точка е активна. Над 90% от купувачите на тези телевизори не обръщат внимание и оставят каквото е решил да избере производителя
 

„Съгласието“ на потребителите се взема с помощта на стандартни методи – чрез отвличане на неговото внимание и неговото подтикване към избора на „правилните“ подточки. Така например, при някои смарт телевизори разрешаването на ACR (Automatic content recognition) е скрито в менюто „Общи правила и условия“. Вариантът „Съгласен съм със всичко“ е предварително избран уж за удобство на потребителя и не може веднага да се разбере как може да стане отказът от ACR.

 

Регулаторните органи периодично глобяват производителите на смарт телевизори за некоректното следене на потребителите, което обикновено води до някои промени в начина за получаване на тяхното съгласие.

Системата за автоматично разпознаване на съдържанието (ACR)

За проверката на смарт телевизорите може да се използва програмата IoT Inspector, която показва трафика на тези устройства. Оказа се, че телевизорите записват и изпращат към отдалечен сървър съдържанието на екрана, независимо от източника на сигнала – няма значение дали това е кабелна телевизия, някое приложение, DVD плеър или стриймван филм. На самите отдалечени сървъри работи така наречената система за автоматично разпознаване на съдържанието (automatic content recognition, ACR).

Мрежовата активност на смарт телевизор, засечена с помощта на програмата IoT Inspector. Скрийншотът е на Geoffrey Fowler/The Washington Post

Веднъж на всяка една секунда телевизорът заснема екрана по специален начин. Скрийншотът всъщност е съставен от около 20 квадратни фрагмента с пиксели от различни части на екрана, които телевизорът преобразува в поредица от числа. Тези числа смарт телевизорът прехвърля към сървъра заедно с ID на самия телевизор. Съставеният по този начин цифров подпис се сравнява с база данни, като алгоритъмът на разпознаване е подобен на този на Shazam. В резултат от това се съставя дневник на потребителя, който включва всяка една секунда гледане на най-различно съдържание на екрана на смарт телевизора. Съставят се подробни потребителски профили, които се продават на десетки клиенти. Тези клиенти са много – рекламодатели, анализатори и т.н.

Основният източник на доходи за някои

Досега всички разсъждения на тази тема бяха чисто теоретични, но сега се появиха съвсем реални числа, които показват изключително високата рентабилност на този бизнес модел.

Официалния финансов отчет на Vizio за второто тримесечие на тази година демонстрира удивителни числа. Така например,  отделът за реклама и профилиране на потребителите (Platform+) само за едно тримесечие е реализирал приходи от $57,3 милиона. В същото време отделът по продажба на техника (Device) има приходи в размер на $25,6 милиона.

Много добре се вижда, че именно през 2021 година основният източник на приходи се е променил.

Аналогичният бизнес модел вече се използва и от другите производители на смарт телевизори и телевизионни приставки, включително Roku, който директно заяви това пред медиите.

Тенденцията за дистанционно следене

За съжаление, последно време все повече смарт устройства имат основна цел да събират информация за активността на потребителя с цел неговото профилиране и продажба на неговите данни. Това е един всеобщ тренд на един пазар, на който все по-популярна става отдалечената работа. Така например, най-новите версии на офисния пакет Office 365 с функцията Microsoft Productivity Score предоставя на работодателя всички възможности за отдалечено следене активността на неговите служители.

Този софтуерен инструмент събира данните за поведението на всеки потребител на Office 365 по цели 73 показателя. Това са редовно ли служителят включва камерата по време на брифингите, колко често изпраща имейли, колко символа @ е използвал, колко често този човек добавя коментари, колко дни в месеца е използвал Word, Excel, Teams, Outlook и Skype и т.н.

Безплатни телевизори?

Ако нещата продължат по същия начин, то телевизорите могат да станат напълно безплатни за сметка на гледането на още повече реклами и събиране на още повече информация за активността на потребителите. При един подобен чисто хипотетичен случай е възможно дори да няма никаква подточка в менютата, с помощта на която следенето да бъде изключено. Потребителят няма да има никакъв избор, понеже умният телевизор просто ще престане да работи, ако не се използва най-новия и модерен фърмуер.

Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини