Производителите на устройства за разширена реалност се фокусират върху платформите

0
51

Производителите на устройства за разширена реалност (augmented reality, AR) започват да обръщат по-малко внимание на изграждането на потребителски джаджи и се фокусират върху развитието на АR-платформите – базови решения, стоящи в основата на множество продукти. Това са забелязали анализаторите на Digitimes Research.

Според тях, смяната на стратегията от страна на компаниите е свързано с намаленото търсене на шлемовете за виртуална (VR) и разширена реалност от страна на потребителите. Освен това, носимите джаджи не могат ефективно да потапят потребителя в компютърната реалност, в резултат на което този пазар е станал по-привлекателен за големите играчи.

Google първа започна да проектира AR-платформа за слушалки. Тя се нарича Tango. След това, към американската компания се присъедини и Microsoft, която в момента активно разработва интегрираната платформа Windows Holographic.

В тази посока също работи и Facebook, която разработва платформата Camera Effects, която по думите на разработчиците, трябва да се превърне в основа на премиална екосистема, отбелязват анализаторите.

Най-накрая и Apple започна работа по платформата ARKit, която позволява на собствениците на всички iOS устройства да ползват възможностите им за допълнена реалност, без да правят хардуерни промени в своите смартфони и таблети.

Според анализаторите на IDC, обемът на световния пазар на оборудването за допълнена и виртуална реалност през първото тримесечие на 2017 година е достигнал 2,3 милиона устройства. Най-големият производител, според експертите е Samsung Electronics, която в периода януари-март 2017 г. е пуснала 489,5 хиляди такива продукти, което съответства на 21,5% от общия обем на пазара. На второ място е Sony с 18,8 процентен показател и 429 хиляди представени копия на PlayStation VR. Популярността на шлемовете на Sony допринасят за зрялата екосистема и голяма потребителска база. Samsung е лидер благодарение на популярността на очилата Gear VR, които се използват съвместно със смартфоните на същия производител.

Водещата тройка на пазара се затваря от HTC, която в края на първите три месеца на тази година е подготвила за продажба 190,9 хиляди шлема Vive. Това е два пъти повече в сравнение с доставените устройства Oculus Rift, разработвани от Facebook. На пето място по обем на доставките на VR – и AR-оборудване е TCL (91,3 хиляди копия).

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за