Производителите на CD в България: Без код, ако обичате!

4
51

Производителите на компактдискове в България се надигнаха срещу идеята и празните CD-та от техните заводи да бъдат маркирани с идентификационен код. Те пожелаха и въвеждането на защитни мита за тяхното производство срещу вноса на CD-та – предимно от Китай и Тайван. Представителите на седемте легални български фабрики поставиха въпросните искания при срещата си със зам.-министъра на икономиката Валентин Първанов във вторник. Тя беше организирана от самото министерство с цел обсъждане на проектозакона за административното регулиране на производството и търговията с оптични дискове, матрици и други носители, съдържащи обекти на авторското право и сродните му права.
Около внесения през пролетта от Министерския съвет нормативен документ се води оживена дискусия. След лятната ваканция на парламента се очаква той да влезе в пленарната зала. Ако бъде приет, законът ще коригира

Несъвършенства

на досега съществуващите разпоредби, като например издаването на лицензи за производство, които ще станат безсрочни. Така отпада изискването за ежегодното им подновяване. Бурни възражения предизвика обаче намерението за маркиране на всички произведени CD-та от поточните линии с т.нар. SID код (Source IDentificaiton – код за идентификация на източника). Според постановление на Министерския съвет 87 от 1996 г. всеки лицензиран производител трябва да постави този код на поточната линия и той да присъства на стампера. С негова помощ може да бъде проследено къде е произведена дадена партида.
Досега маркирането с идентификационен код беше задължително само за произвежданите дискове със съдържание, което е обект на авторско право (например продукцията на местните представителства на звукозаписните компании). Създателите на проектозакона искат да накарат производителите да маркират всичките си дискове с подобен код, което среща неодобрението на бранша. Аргументите в полза на подобно действие са ограничаване на пиратството и създаването на евентуална превантивна мярка срещу разпространението на подобна продукция. Макар че производителите са заявили желанието си за премахване на това изискване от закона, решение по този въпрос може да вземе само парламентът, коментира Велизар Соколов, зам.-председател на дружеството за колективно управление правата на продуцентите на звукозаписи ПРОФОН. Според него въвеждането на SID кодовете няма да спре интелектуалните пирати, но поне ще затрудни работата им. Oт друга страна обаче, производителите смятат, че маркирането на продукцията им само ще ограничи сериозно възможностите за износ. Кръстьо Янев, президент на Optical Storage – Стара Загора, коментира, че делът на изнасяните дискове надхвърля 60% от всички произведени носители.
Друг сериозен аргумент срещу подобно изменение е наличието на огромно количество китайска и тайванска стока в страната. На практика масово продаваният празен диск в България не е български, а вносен. Причината за това е в по-ниската продажна цена. Така тази мярка практически би въвела още едно условие пред българските производители, но не би имало практически ефект върху спирането на разпространението на нелегално съдържание, записано на вносни носители.

Източна заплаха

На срещата в икономическото министерство производителите на дискове се възползваха от случая, за да се оплачат и от нелоялната конкуренция от Изток. В България вече се предлага китайска продукция на цена на едро под 8 цента за диск, което според Кръстьо Янев е стойност под производствените разходи за изработка. Поради тази причина седемте български фирми са поискали държавата да се ангажира с въвеждането на защитни мита, за да се запазят българските линии.
От друга страна, по данни на икономическото министерство през 2003 г. от българските заводи са изнесли 16 милиона CD-R. Реално продукцията им, включваща и локалното потребление, се движи между 20 и 30 милиона годишно. В сравнение със световните данни за 14 милиарда компактдиска в България производството изглежда като домашна работилница за лични цели. Така при въвеждане на защитни мита не е ясно какво точно ще се случи – ще се защити българското производство и неговото бъдеще или ще се поставят пречки пред засилващото се търсене на празни дискове и ще се вдигне тяхната цена. Прочее сценарий, случил се през това лято с доматите.

Източник: Вестник Капитал

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
1 Автори на коментарите
badWarezP_FloydDarkLight Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
badWarez
badWarez

Не знам как я изнасяат тая продукция. Купих си 100 бр. от старозагорските дискове – повечето са за боклука пада им носещият слой, скапват се още при записа, да не говорим да пробваш на 48 или повече да запишеш. Седнали да приказват че имало конкуренция, а не гледат ДЗУ-то какви боклуци прави. Да се внася и всеки да си преценява. Имам впечатление от няколко марки дискове и мога да кажа че нашите никога няма да ги стигнат по качество.

P_Floyd
P_Floyd

Заплаха явно е всичкия внос:angry:
Като са некачествени нещата, които се произвеждат в АЦБ и кумунизмО да върнем (с железната завеса) и златни мита да сложим, боклука няма пазар- той е за циганите.
И ДЗУ вместо да казва, че “космоса е крив“, да вземе да се хване в ръце. ‘Щото ако сега не го направи след 2007-ма няма да съществува, КАКТО И 90% ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ

Е, … НЕ ЧЕ ЩЕ ИМА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ИМА БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ- ВСИЧКО ЩЕ Е „ПРОИЗВДЕНО В ?C“

DarkLight
DarkLight

P_Floyd напълно те подкрепям. За съжаление по-голямата част от народа чака Европа да ни оправи… и ти и аз знаем, че това няма да стане 🙂 Ама ходи го обяснявай на едно стадо…

P_Floyd
P_Floyd

DarkLight :cheers
Само ще добавя, че ?C е създаден от политици, ЗА ПОЛИТИЦИ.
(Нещо като МОК, но с по голям мащаб!)