Производството на смартфони ще намалее с 30% през следващите шест месеца

2
519

Очаква се коронавирусната епидемия да доведе до огромно намаление в производството на смартфони, което потенциално ще падне с до 30% през първата половина на 2020 г., посочва анализаторската агенция за консултации за глобалния технологичен пазар ABI Research.

„Трусовете от Китай ще бъдат усетени в световен мащаб“, казва Дейвид Маккуин, директор за изследванията на отдела 5G Devices в ABI Research. Тъй като Китай е разположен в епицентъра на огнището на COVID-19, последващото въздействие ще бъде катастрофално за глобалния пазар на мобилни устройства, който напоследък е свидетел на масово прекъсване на поточните производствени линии и спиране на свързаните вериги за доставки, причинено от недостига на работна ръка и неактивната логистика, тъй като Китай е и световният производствен център на повечето от тези видове устройства и същевременно един от най-големите пазари. Същевременно секторът е най-силно засегнат от забавените доставки и отслабените разработки и развойна дейност на продукти от ново поколение и технологии.

„В краткосрочен план промените, които забелязваме, ще имат неблагоприятен ефект върху 5G устройствата. 5G смартфоните сравнително отскоро започнаха да пробиват на пазара и да печелят дял, а изглежда епидемията ще предизвика потискане на средносрочния растеж, изтласквайки развитието и достигането на етапа на достъпните 5G смартфони“, обясни Маккуин. Именно предлагането на по-достъпни смартфони с 5G поддръжка и въвеждането на петото поколение мобилни мрежи в средния клас се очакваше да бъде основния двигател за масовото навлизане на новите мрежи през 2020 г., но изглежда поради епидемията с COVID-19, е възможно нищо от това, което сме очаквали, да не се случи реално. Обемът на доставките на 5G смартфони през 2020 г. ще бъде много по-нисък от очакваното по-рано, като забавянията ще дойдат и от затворените поточни производствени линии, и от застоя във веригите за доставки, и от намаленото търсене.

„Безспорно пазарът също ще бъде изправен пред множество сътресения, най-вече при пускането на първите 5G iPhone от Apple, които трябва да се появят през септември 2020 г.“, коментира анализаторът.

В дългосрочен план очакванията са последиците от епидемията постепенно да бъдат овладяни до края на второто тримесечие на 2020 г., но това ще отнеме известно време, за да върне доверието на потребителите и секторът на устройствата да се възстанови.

„Съществено е, че с толкова голяма част от световния пазар на мобилни устройства, разчитащ на Китай за производство и доставка на компоненти, стана ясно, че почти всички участници по пазарната верига бяха ужасно неподготвени да реагират бързо“, посочва Маккуин.

Не е ясно какъв ще бъде дълготрайния ефект на COVID-19 върху екосистемата на мобилните устройства и носимата електроника, но в краткосрочен и средносрочен план това ще окаже силно негативно влияние върху пазара на смартфони.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари