21.6 C
София

Произнесоха първата присъда по делото за Megaupload

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Американските съдебни власти най-сетне произнесоха първата присъда по делото за сайта за онлайн съхранение на файлове Megaupload, което е в своята трета година.

Сайтът, собственост на небезизвестния интернет предприемач Ким Дотком, бе свален в началото на 2012 г. по обвинение, че съдържа огромно количество материали, които нарушават авторските права.

Присъдата е за холандския гражданин Андрус Ном, който бе арестуван по-рано тази седмица в щата Вирджиния. Ном се е признал за виновен по обвинение в углавно престъпление – нарушаване на авторски права – и ще лежи във федерален затвор една година и един ден. С това Министерството на правосъдието постига първата ефективна присъда, свързана с Megaupload.

Ном се е отказал от правото да бъде екстрадиран в родната си страна и ще излежи присъдата в САЩ.

По-интересно обаче е, че като част от своите самопризнания, той „се е съгласил, че щетите, които държателите на авторски и сродни права, са понесли от Megaupload надхвърлят 400 милиона долара“. Освен това той е признал, че работата на сайта е „от криминален и конспиративен характер“.

„Той разкри още, че групата, ръководила Megaupload, е спечелила поне 175 милиона долара със своите действия“, обяви съда.

Самият Ким Дотком, който е основател на Megaupload, продължава да води съдебна битка, за да избегне екстрадиция от Нова Зеландия в САЩ, където да отговаря по обвиненията. Според него, американските власти са използвали „финансовите проблеми на Ном и невъзможността му да се изправи срещу съдебната машина, за да изтръгнат от него самопризнания“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини