Прокурор Иван Гешев: Открихме 500 000 мейла заедно с паролите им в компютрите на TAD Group

21
4255

 „Хакнали са пощенската платформа. Намерени са над 500 000 пароли, плюс съответните e-mail адреси. Факт е, че тази база данни е хакната. Факт е, че в тази база данни е извършено търсене. Факт е, че са отваряни определени пощи на определени хора. Факт е, че това най-малкото представлява нерегламентирана дейност“

С това изказване през журналисти в Добрич зам.-главния прокурор Иван Гешев разкри, че в компютрите, конфискувани от TAD Group, фирмата, в която работи заподозрения за атаката срещу НАП Кристиян Бойков, е открита огромна база от електронни пощи.

Гешев допълни, че действията на фирмата, хакнала сайта, са в противоречие със закона, а търговската дейност е била използвана, за да бъде атакувана държавата. Предстои да бъде доказана основната дейност на фирмата, чийто собственик и служители са привлечени като обвиняеми, и най-вероятно ще се окаже киберрекет.

„В понеделник се очаква да повдигнат обвинение за тероризъм на Кристиян Бойков. На търговския директор на компанията беше повдигнато обвинение за тероризъм чрез извършване на компютърно престъпление, наказанието е от 5 до 15 години, като подбудител” – каза в Добрич зам. главният прокурор Иван Гешев във връзка с разследването в „Тад груп” – фирмата, отговорна за хакерската атака на НАП.

„Собственикът на фирмата също има обвинение – за тероризъм в качеството си на подбудител” – добави Гешев. „Имаме основателни съмнения, които сме длъжни да проверим, че атаката срещу НАП е целенасочено действие спрямо държавата. И търговската дейност на фирмата може да се окаже също състав на престъпление с голяма степен на вероятност” – смята Гешев.

21
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
8 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ебачев
Ебачев

И добре, кажете от кой сайт сайт са имейлите? За да си сменят хората паролите?
ABV.bg?

Капитализъм 🇺🇸 🇧🇬 🇪🇺
Капитализъм 🇺🇸 🇧🇬 🇪🇺

Можеш да си смениш паролите профилактично, след което може да пробваш нещо по-сериозно като Gmail с 2FA.

Kamchat
Kamchat

Може. И после може да не се тревожиш от хакери – Гугъл така ще те извъртят, че даже и ще ти хареса (сериозно) и няма и да разбереш. Все пак Гугъл не е печатница за пари. Изкарва ги някак си. И, някак си, са в пъти повече отколкото предполагаемите евентуални фантастични печалби на всички „хакери“ на планетата взети заедно.

d@%
d@%

Те хубаво ще ги затворят тях, ама какво става с другите които точат базите, без да се фалат на никого, и я използват за собственна облага? Не мога да посоча никой, но ако някой е малко запознат с pentesting, съвсем спокойно може да взема каквато и да е информация, за който и да е гражданин, просто от някоя държавна система. След това да я използва за всякакъв вид схеми. Да си оправят кошничарските системи и после да съдат хората за тероризъм.

Ратнемок
Ратнемок

Още малко ще го изкарат безпрецентен случай от световен мащаб – хакери, невероятно бързи разкрития (най-вече), пароли (дали са били криптирани, и ако да – то явно имаме супер хакери, ако ли не – хмм… кой е отговорен за това). Абе общо взето супер сценарий за филм по действителен случай 🙂

Някой
Някой

Е то като не спираш да правиш глупости, все някога късмета свършва. От един прост лок файл и недоглеждане……. Каквото са надробили, това ще сърбат

Пинко
Пинко

Някой вярва ли на този овластен мутрофон в Мутроландия. Такова дело е обречено, но ще променят живота на много хора. Целта може би е да хакерстват за когото трябва…

даli
даli

аз лично не му вярвам на гешев, но на собственика на фирмата също не вярвам, понеже е известен палавник. Скапана работа…

Боце
Боце

Мисля, че тази мутра си е намерила удобна цел, явно също замесена в това онова и сега действа по зададения сценарии за да постигне целта на тоя над него. Вече няма нужда и от некадърниците КЗЛД, които още получават заплати от бюджета и от компаниите, които получават лични данни. Сега вече кой каквито данни е продал може да се чувства амнистиран от правителството.

115
115

„Хакнали са пощенската платформа.“
Коя пощенска платформа?

Някой
Някой

За сериозна кореспонденция, бизнес, регистрации в социални мрежи, банки, разплащачи, се ползва чужд е-мейл – Gmail, Yahoo, Hotmail и т.н.

Надблюдател
Надблюдател

Използва се най вече заради това че на никой не му интересен бизнеса в България – е освен ако не прави разни космически или военни неща. Но на много хора може да са взети паролите заради господин ДП който на абв.бг дълго време клиента а и сайта бяха на http:// a не през SSL. може именно така да са ги събрали с цел да шпионират некои фирми и да правят пари – примерно научава че Ковачки изкупува предварително тока и копуваш ефтин ток продваш скъп готово. Интересно е как обаче НЕЗАКОННАТА дейност на крадене на лични данни и пароли да… Виж още »

Някой
Някой

Във коментарите на статия в Дневник пуснаха линкове към списък с всички хакнати е-мейли+пароли – има на всички: gmail, yahoo, abv, mail и pop3 акаунти и т.н. – което означава, че 99% са свалени от безплатни WiFi точки с подходящ фирмуер или от някой некоректен доставчик на нет, правил същото. Така че, НИКОГА не използвайте мейл или друга услуга с парола на ненадежден интернет.

Друг
Друг

към коя статия, ако нямаш линка

хахахаха
хахахаха

Два варианта: или съответната „платформа“ пази паролите в чист вид, или „хакерите“ са запазили база данни само с успешно декриптираните.

Някой
Някой

3-ти вариант – безплатни WiFi точки и фирмуер, който сваля паролите. Евентуално може и лан доставчик да го е правил.

bluewater
bluewater

Факт,факт,факт, това е основната дейност на фирмата, доказано ли е че търсенето не е по желание на собственика на пощенската платформа? И как са събрани доказателствата, спазен ли е закона? Трябва ли да се огласява такава информация преди края на делото?
Не казвам че някой е виновен или невинен. Задавам си разни въпросчета, защото за някои дела мълчат като риби а за други ни проглушават ушите. И обикновенно за вторите после излиза един пич и казва, ми то ние ги хващаме те ги пускат!!!

Мartin
Мartin

То има 100 клипа в youtube как се хаква abv.bg , много хора ги имат данните просто никои не се хвали,откриват се при инциденти като този.