fbpx
13.8 C
София

Проследете пътя, който Джеф Безос извървя с Amazon

Най-четени

Джеф Безос тръгва по маршрута на Стив Джобс, Бил Гейтс и Лари Пейдж, като напълно отстъпва отговорностите на изпълнителен директор на основаната от него компания. Повече от четвърт век Amazon бавно изгражда своето влияние и господство, преминавайки от онлайн търговец на книги до пазар за почти всичко, което се сетите. Платформата достигна нови върхове на влияние и популярност сред нашия затворен от пандемията начин на живот. Но за да стигнем до тази революция на онлайн търговията, каквато виждаме днес, всички ние сме преминали през дълъг път на промени, и Джеф Безос е един от основните водачи. Безос промени всичко, разбивайки статуквото – от начина, по който купуваме ежедневни артикули, до начина, по който взаимодействаме с джаджите в домовете си.

Няколко интересни параграфа в докладите на компанията за четвъртото тримесечие на Amazon акцентират, че Джеф Безос, вторият най-богат човек в света след изпълнителния директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск, ще напусне поста на изпълнителен директор, за да стане изпълнителен председател на компанията през третото тримесечие. На негово място поста на изпълнителен директор ще заеме един от ключовите му помощници през всички тази години – Анди Джеси, който ръководи изключителния печелившия бизнес на Amazon Web Services. Издигането на нов изпълнителен директор на компанията със сигурност ще стане чрез плавен преход – като Безос не дава индикации, че иска да се оттегли спешно изцяло от компанията и да напусне бизнеса, нищо подобно.

От основаването на Amazon през 1994 г. Безос е докарвал компанията до нови върхове десетки пъти. По време на всички тези година Amazon задвижи или в други случаи директно доведе до сриването на цели индустрии. От проста онлайн търговия на дребно, Amazon се разшири до сектори като облачните услуги и изкуствения интелект чрез своя дигитален асистент Alexa, който захранва милиони интелигентни домове. Дори нанесе удар върху търговията на хранителни и битови стоки на дребно чрез собствените си супермаркети от висок клас Whole Foods Market, както и чрез системата си за напълно автоматизирани безкасови магазини Amazon Go и чрез множество други експериментални магазини.

Но милиони познават името на Amazon чрез основната услуга Prime, която се превърна от услуга за доставка на филми и сериали срещу абонамент в цифрова платформа, която предлага стрийминг не само на видео, но и на музика, служи за съхранение на снимки и предоставя редица други услуги. От лукс се превърна в съществена платформа за хората, които трябваше да не напускат домовете си по време на пандемията от коронавируса и за тях е по-удобно да получават всички необходими стоки за дома пред прага на вратата си – от тоалетна хартия до хранителни стоки. Тази динамика беше ясно илюстрирана от нетната печалба на компанията за четвъртото тримесечие от 7,2 милиарда щатски долара, повече от два пъти повече от печалбата година по-рано.

„Джеф Безос наистина знае как да излезе на високо ниво“, каза Андрю Липсман, главен анализатор на eMarketer в Insider Intelligence. „Новината за оттеглянето му от ролята на главен изпълнителен директор със сигурност ще засенчи това, което беше историческо за компанията“, сравнително скептично допълва Липсман.

Доминирането на Amazon не само в електронната търговия, но и в редица други пазари, породи въпроси относно силата, която компанията притежава, на фона на по-широкия и по-скептичен поглед върху ролята, която технологичните гиганти играят в живота ни. Предполага се, че оттеглянето ще позволи на Безос да се оттегли от ежедневните операции на Amazon, което ще му даде време да се съсредоточи върху други занимания, включително авиокосмическата му компания Blue Origin.

За да си представим пътя, извървян от Безос, нека си припомним, че всичко започва от продажбата на книги на дребно – физически книги. Помните ли тези време?

От книги до статуи на Йети и Холивуд

Когато Безос стартира Amazon (първоначално известна като Cadabra) през 1994 г., като това, с което възнамерява да пробие на пазара е търговията с намалени книги. По време на обиколка на складовете на компанията с автори от популярния технологичен портал CNET през 1997 г. Безос заявява, че неговата компания предлага 30% отстъпка от коричната цена на всеки бестселър на New York Times. Това са времена, в които служители в компанията ръчно разопаковат огромни партиди от книги и ги събират, за да ги изпратят към крайните клиенти.

Това е много далеч от роботите и автоматизираните системи, които се помещават в центровете за изпълнение на Amazon, които се простират в площи от над 1,2 милиона квадратни километра (това са 26 футболни игрища) във Фол Ривър, Мазачузетс, които доставят почти всички поръчки за САЩ – от зарядни устройства за iPhone до статуи на Йети в естествен размер.

Същата метаморфоза е претърпяла и програмата Prime, която е създадена за първи път през 2005 г. като услуга за доставка на всякакви хранителни продукти от типа „all-you-can-eat“ или буквално „всичко, което можете да изядете“, която обещава двудневна доставка без разходи над абонаментната такса. Моделът повтаря складовите клубни програми като Costco, които налагат месечна такса за достъп до продукти с отстъпка.

„Това е умен ход на Безос и Amazon и можете да сте сигурни, че той все още да отговаря на визията и посоката на бизнес модела на Amazon, макар и днес компанията да е доста далеч от доставка на такъв тип продукти“, казва Тим Бажарин, анализатор на Creative Strategies. Програмата стартира като луксозна услуга, но става далеч по-прагматична и масова, често поради по-ниските цени на все повече и повече продукти, които предлага, в сравнение с конкуренти като Walmart и Kmart. Постепенно Amazon започва трансформация на платформата Prime, като започва предлагане на нови услуги, включително стрийминг услуги на видео с богато портфолио от закупени и собствени предавания, а по-късно и се превръща в услуга за съхранение на снимки, електронни книги и игри.  . Преди година Amazon заяви, че има 150 милиона абонати на Prime в 19 страни.

Междувременно Безос доведе до това Amazon да стигне и до Холивуд през 2010 г. с основаването на Amazon Studio, което се занимава със създаване на оригинални филми, сериали и други предавания. Amazon Studios първоначално е проектиран като място, което цели да събере стартиращи кариерата си режисьори и сценаристи, както и такива, които са по-скоро аматьори, а не професионалисти, за които Холивуд едва ли би бил готов да отвори вратите си.

Но не след дълго Amazon отчита, че плаща прекалено много пари на хора, които вече са по-скоро утвърдени в сферата на киното и телевизията и имат тенденция да постигат добри резултати. Малко по малко, бизнес модела на Prime започна да се доближава до този на Netflix. В общественото мнение преобладава схващането, че успехът на Prime е лична заслуга на Безос, която в крайна сметка доведе до това продукции на платформата да бъдат забелязани дори от Американската филмова академия.

Ръстът на целия бизнес превърна Amazon в огромен работодател. Само през последната година компанията е дала работа на стотици хиляди служители, които помагат тя да отговори на нарасналото търсене на почти всичко, докато се бореше как да се справи с проблема с огромния ръст на обема на поръчките, който претърпя от началото на пандемията.

Разбира се, нещата далеч не са толкова розови, колкото изглеждат на пръв поглед. Amazon често е обект на много критики заради експлоататорски и опасни условия на труд, на които са подложени работниците, според някои възгледи. Така например, честите инциденти и трудови злополуки на работното място не са чужди на работната среда на компанията, а мерките и за безопасност на служителите по време на COVID-19 също не са безупречни.

По-малко видима за общественото внимание, но също толкова важна част от бизнеса е Amazon Web Services, основана година след Prime, която предлага изчислителни облачни услуги при поискване. Под управлението на Джеси AWS се превърна в пазарен лидер до голяма степен. Въпреки че търсенето на Prime стимулира ръста на приходите на Amazon, AWS отдавна служи като двигател за печалби. През последното тримесечие AWS съставлява почти половината от общия оперативен доход на Amazon.

Amazon Kindle

Една друга иновация на Amazon разтърси пазара и не става въпрос само за търговията на дребно. През 2007 г. компанията представи електронния четец Amazon Kindle, който предизвика пазарна на електронни книги. Докато съществуват други електронни четци, изящният Kindle се отличаваше с безжично изтегляне на книги, възможност за незабавно закупуване и достъп директно от устройството от библиотеката на Amazon, както и с високото качество на дисплея и останалата част от хардуера. И макар и днес да има много достойни конкуренти на Kindle, устройството продължава да бъде известно в очите на потребителите със своето качество и е предпочитан избор.

Kindle беше началото на хардуерната експанзия на Amazon, задействана с цел компанията да намери още начини да привлече вниманието на аудиторията към онлайн услугите, които предоставя. Най-значимият дебют от тази експанзия беше високоговорителя Echo през 2014 г., който по това време събуди любопитството на хората със своя гласов асистент с изкуствен интелект Alexa, който идваше като бонус. Но Amazon продължи да добавя редица нови и нови възможности към Alexa, позволявайки ѝ да предлага спортни резултати, актуализации за времето и заглавия от NPR. Разширената поддръжка позволи на Amazon да захранва интелигентни домашни джаджи като домашното осветление и климатика.

Успехът на Amazon стартира надпревара в управлението на интелигентния дом, като Google не закъсня с отговора си на тази тенденция чрез своята линия от интелигентни високоговорители Home, а Apple въведе Siri в своята линия устройства HomePod.

Безос, разбира се, има и своя набор от провали. Най-забележителният от тях е опита на Amazon да навлезе на пазара на смартфоните със собствения ѝ модел Fire Phone, който включваше мултикамера и 3D дисплей, но беше толкова ограничен до еко системата на Amazon, че на практика не успя да се реализира на пазара.

И все пак Безос никога не се е страхувал да експериментира, както се вижда от опита му с очила, захранвани с Alexa и пръстена Echo Loop. През октомври Amazon предложи най-амбициозната си гама от нови продукти, която включваше нова услуга за игри в облака, безпилотни самолети с камера Ring и нови Echo Dots, затвърждавайки позицията си на лидер в хардуера, свързан с онлайн еко система.

След това компанията представи на пазара услуга за доставка чрез дронове, наречена Prime Air, която хората смятаха за прехвален рекламен трик, когато Безос я представи за първи път по време на интервю за американското предаване „60 минути“ / „60 minutes“ през 2013 г.

Обратно към физическото

Въпреки че Amazon е отговорна за унищожаването на редица по-малки търговци на дребно, това не попречи на Безос да продължи своите амбициозни цели.

През 2017 г. Безос похарчи 13,7 млрд. щатски долара за придобиването на Whole Foods Market в най-голямото ѝ придобиване на други компании досега. Изведнъж онлайн търговецът имаше около 460 физически магазина на дребно.

По-късно същата година стартира Amazon Books като едно съвременно завръщане към корените. Пред 2018 г. компанията започна да пуска своите безкасови магазини Amazon Go, както и да експериментира с традиционни магазини за търговия на дребно.

Освен концептуалните магазини, Amazon отдавна притежава голям брой центрове за изпълнение на поръчки и складове.

Amazon също беше подложена на критики в началото на 2020 г., когато търсеше варианти да защити своите работници от коронавируса, което накара законодателите да притиснат дружеството да направи повече за справянето със заразата. Компанията също така понесе критики за уволнението на трима складови служители, които се обявиха против условията на труд, като според мнозина това беше репресивна мярка срещу критиката, но от компанията се аргументираха, че служителите са нарушили „вътрешните политики“. Amazon е увеличила разходите си в центровете за обработка на поръчките и през четвъртото тримесечие на 2020 г. е похарчила 4 милиарда долара за разходи, свързани с COVID-19.

Високата популярност на Безос обаче го превърна в мишена на почти всички. През 2018 г. сенаторът на САЩ Барни Сандърс, независим либерал от Върмонт, внесе законопроект, който ще облага с по-големи данъци по-богатите граждани. Името на предложеното законодателство дори съдържа името на Безос в названието си.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп рутинно насочваше вниманието си към технологичния милиардер и неговите Amazon и The Washington Post. Притежаването на „Post“ от Безос беше особено болезнено за Тръмп, който често беше отразяван от вестника в негативна светлина. Разводът на Джеф Безос също беше и една от най-следените и популярни лични драми в публичното пространство, след като неговата съпруга Макензи Безос обяви в Twitter намерението си да се разведе с Безос.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини