Противоречиви изказвания на водещ анализатор от фирма за сигурност

0
24

„Проблемът със сигурността на информацията никога няма да бъде решен напълно, ако Интернет не се промени из основи, и то в лоша посока“, заяви старши анализатор по сигурността към една от най-уважаваните фирми в бранша Sourcefire Алекс Кърк.

Според него е наивно да се смята, че престъпността може да бъде заличена от Интернет, и всеки, който мисли така не разбира принципа на работа на технологиите.

„Всеки, който прави, някакви точни прогнози за бъдещето свързано с технологиите е глупак, според мен. Проблемът със сигурността в Интернет в общ план няма да бъде решен, без да бъдат променени фундаментални постановки в Интернет – и то не в положителен смисъл“, допълни Кърк.

„За да можем ефективно да спрем кибер-престъпността, Интернет трябва да бъде ограничен до степен, до която той няма да притежава своята привлекателност.“

Той също коментира едно смело изказване направено от Евгений Касперски от „Лаборатории Касперски“, в което той съобщава, че Златните години на кибер-престъпността ще са свършили до две години.

(Следващият цитат е дословен, но няма да бъде превеждан):

I think they’re full of s**t – заявява той.

Една от тенденциите, които е забелязал Кърк е нарастване на атаките, които се стремят да се възползват от доставянето на услуги и са почнали да използват пазарни механизми.

Така например, разбирайки, че билетите за Олимпийските игри в Лондон са разпродадени, хакери и онлайн мошеници (скамъри) използват имейли с които подмамват, за да направят пари в пазра, където има твърде малко предлагане и прекалено голямо търсене, като ги лъжат, че ще им продадат билети.

Другото, което Кърк посочи е (странният) интерес на хората към новини за бедствия (или може би за гледки на жертвите). Той обяснява, че за разлика от водещите бизнес новини, репортажи за природни и други бедствия не винаги могат да се разберат от мейнстрийм медиите и мошенниците се възползват.

Оставяме на вас да прецените изказването на Алекс Кърк.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари