Докато служителите на Google се противопоставят и сенаторите задават въпроси на гиганта за слуховете относно китайската му търсачка – с цензура и черни списъци за вградени термини като правата на човека, демокрацията или протести – The Intercept разкри повече подробности за това как всъщност би могло да работи тя.

Според източниците на медията, вече е създаден прототип на име „Dragonfly“, който работи подобно на много онлайн услуги в Китай – с приложение за Android, което свързва активността по търсене с телефонни номера на потребители.

Китайското правителство настоява многократно услуги като WeChat и Weibo да свържат лични карти или телефонни телефонни номера към акаунтите им. Освен това, властите същевременно се опитват да се уверят, че големите мобилни оператори продават SIM-карти на клиенти само под истинското им име. Все пак, доклад на Human Rights Watch посочва, че свързването на търсенето с такива лични данни може да направи много по-трудно някой да избягва правителствения надзор.

The Intercept също така споменава, че идеята ще функционира като съвместно предприятие на Пекин с компания в Китай и данните ще се съхраняват на сървърите там, което води до някои притеснения, че те могат да бъдат достъпни от властите. И накрая, има слухове за „пипане“ по източника на данни за атмосферните условия и замърсяването на въздуха, които според The Intercept са били манипулирани преди това от правителството. Тази тема е особено болезнена в Китай, където много големи градове страдат от замърсяване и е логично властите да се опитват да прикрият истинските размери на проблема.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари