Прототипът на SpaceX се взриви при кацането, а компанията заяви, че е събрала достатъчно данни

12
2014

По време на проведените тестове SpaceX издигна новия прототип на Starship на рекордна височина от 12,5 км над Тексас, изключи и след това отново включи ракетните двигатели, при което започнаха да работят само два от тях. При кацането ракетата не успя да намали достатъчно своята вертикална скорост и се взриви. Както обикновено, всичко бе показано в реално време в YouTube канала на SpaceX.

SpaceX съобщи, че минута и половина след включването, единият от трите ракетни двигателя Raptor аварийно е прекъснал своята работа. Илън Мъск заяви, че компанията е осъществила успешно излитане, при включване към горните резервоари с гориво и точното управление на полета почти до точката на приземяване. В публикуваното видео се вижда, че след това се изключва и втория двигател, но не се знае дали това е било авария или планиран етап от експеримента.

Генералният директор на SpaceX счете изпитанията за успешни:

„Ние получихме всички необходими данни! Дявол да го вземе, поздравявам екипа на SpaceX! – написа Мъск в своя Twitter акаунт.

Още преди началото на тестовете Илън Мъск оцени вероятността за успешен полет на 30%, като допълни, че има още много неща, които трябва да бъдат направени правилно. Генералният директор на SpaceX каза още, че идеалния полет съвсем не е показател за успех. Необходимо е да бъдат събрани такива данни, които да повишат успеха в бъдеще.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари