fbpx
22.8 C
София

Проучване: ИТ индустрията все още е труднодостъпна за жените

Най-четени

Повече от половината от жените в технологичния свят смятат, че индустрията е доминирана от мъже, но повече от 60% виждат признаци за напредък в тази насока.

Според ново проучване на AnitaB.org, организация с нестопанска цел, която работи за напредъка на жените в компютърния свят, и провежда събитията Grace Hopper, жените в технологичната индустрия все още усещат ефекта от това, че са малцинство в своята област. Въпреки че технологичните компании направиха някои големи стъпки през последните няколко години, за да създадат по-приобщаващ климат в индустрията, жените все още са изправени пред много предизвикателства, особено по време на настоящата пандемия от коронавируса.

„Има жени, които се притесняват, че шефовете им ще започнат да мислят, че те са прекалено ангажирани с децата си и домакинската си работа, а когато училищата затвориха и преминаха на онлайн обучение, те се опасяваха да не би работодателите им да решат, че няма да могат да вършат качествено работата си, тъй като ще трябва да се грижат повече за децата си и да влагат повече време в образованието им. За много жени се е наложило да дават още повече от себе си, за да покажат, че в действителност тези обстоятелства няма да навредят на уменията и професионализма им“, казва Бренда Дардън Уилкерсън, президент и главен изпълнителен директор на AntitaB.org.

Петдесет и три процента от анкетираните смятат, че трябва да положат усилия, за да докажат стойността си като служители на своите работодатели, особено по време на пандемията.

Данните от проучването, събрани онлайн от близо 1000 жени в технологичната индустрия, отговарят и на предишни сходни констатации. През септември годишното проучване на McKinsey & Company за жените на работното място установи, че пандемията е натоварила кариерата на жените, като една от всеки три обмисля да напусне работата си или да промени позицията си, отчасти поради увеличените семейни отговорности и задачи.

Междувременно през последната година и половина множество статии описват увеличение в случаите на загуба на работата, бърнаута и допълнителното напрежение в семейството сред работещите жени.

В технологичната индустрия липсата на полово разнообразие в работната сила е дългогодишен проблем, тъй като компании като Apple, Microsoft, Google, Facebook и други се борят да съставят работна сила, в която поне 30% от служителите да са жени.

Данните от проучването откриват смесени реакции на скептицизъм и оптимизъм по отношение на това какви са резултатите от тези усилия на лидерите в индустрията, като само 26% от анкетираните казват, че опитите на индустрията да приобщи жените са „много“ или „изключително“ искрени.

Близо две трети от респондентите в проучването казаха, че смятат, че техните компании вършат добра работа по включването на повече от просто пол и раса в дефинициите си за разнообразие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини